Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Harlem Désir despre eventuala aderare a Moldovei la UE : “Abia am terminat o negociere”

desir.jpg

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Harlem Désir

Într-o declaraţie pentru RFI, Harlem Désir, secretarul de stat francez care a participat la reuniunea de la Chişinău, a evitat să dea un termen pentru deschiderea eventualelor negocieri de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Deocamdată, spune oficialul francez, trebuie pus în aplicare pe de-a-ntregul acordul de asociere. Franţa a coprezidat împreuă cu România Reuniunea Grupului de prieteni europeni ai Moldovei, organizată la Chişinău, întâlnire la care statele membre ale UE au fost reprezentate la nivel de ministru de Externe ori de ministru al Afacerilor Europene.

A fost o reuniune extrem de importantă la nivel de simbol, pentru Republica Moldova. Cum credeţi că va fi percepută de cetăţenii moldoveni?

A fost un semnal puternic în primul rând pentru că această reuniune a prietenilor Moldovei s-a putut organiza aici, la Chişinău, nu la Bruxelles. Apoi, pentrru că există o asemenea mobilizare a statelor europene. A fost aşadar un semn de solidaritate cu Republica Moldova într-un moment tulbure al situaţiei internaţionale. E şi un semnal că acordul de asociere semnat între Uninea Europeană şi Republica Moldova, ce a intrat luni în vigoare, trebuie să devină o realitate concretă pentru cetăţenii moldoveni.

În primul rând, în domeniul comercial,  acordul permite intrarea produselor moldoveneşti să aibă un acces mai important pe cea mai mare piaţă din lume, cea a Uniunii Europene şi care, în consecinţă, va crea şi locuri de muncă. O a doua dimensiune a acordului este legată de modernizarea Republicii Moldova. Prin schimburi de experienţă şi sprijin financiar acordul de asociere va contribui la modernizarea adminsitraţiei, la lupta contra corupţiei, ceea ce va fi de asemenea în beneficiul cetăţenilor.

Când ar putea Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare? 

În acest moment, cred că trebuie aplicat pe deplin acordul de asociere. E un parteneriat puternic, are o dimensiune economică şi una politică. E însoţit de unul din instrumentele politicii de vecinătate. Adică există fonduri europene ce vor fi de peste 100 de milioane de euro pe an pentru a ajuta la dezvoltarea Moldovei. Deocamdată e importantă solidaritatea de care am dat-o astăzi. Iar acest acord va permite Moldovei să aibă parte de o dezvoltare ce o va apropia de Uniunea Europeană. Înainte de orice, trebuie aşadar ca această etapă să fie o reuşită.

Guvernul Moldovei consideră că acest proces de aderare ar putea demara pester câţiva ani. Credeţi că e posibil?

Eu unul consider că abia am terminat o negociere, cea pentru acordul de asociere, un document foarte complet şi care va avea beneficii importante pentru Moldova, pe măsură ce e pus în aplicare. Deci să reuşim aplicarea lui, până la punctul în care standardele democratice vor fi apropiate de cele ale Uniunii Europene.

Franţa a decis să trimită armament Irakului în lupta contra jihadiştilor. Ia în considerare acelaşi tip de acţiune şi pentru Kiev?

Nu cred că situaţia din Ucraina trebuie comparată cu cea din Irak. În Ucraina e nevoie de o încetare a focului. Încălcarea frontierei de cătrre Rusia, care furnizează material armat, soldaţi, e inacceptabil. Iar sâmbătă, Consiliul European a decis în unanimitate noi sancţiuni la adresa Rusiei. Trebuie ca părţile să revină la masa negocierilor . Este mesajul pe care preşedintele Republicii, Francois Hollande, l-a transmis foarte clar preşedintelui Putin. Nu poate exista o soluţie militară pentru acest conflict. Livrările de arme trebuie să înceteze.

În acest context, este posibil ca Franţa să renunţe la livrarea de nave Mistral către Rusia?

În primul rând, există sancţiuni care vor fi înăsprite şi vom participa la aceste sancţiuni alături de partenerii noştri europeni. În ce priveşte dosarul de care vorbiţi, deciziile vor fi luate cum a indicat preşedintele Hollande, în funcţie de situaţie. Dar sancţiunile nu sunt retroactive. Deci nu poate fi neapărat evocat un contract semnat în 2011 şi achitat, dar oricum decizia finală va fi luată în funcţie de evoluţii.

 

 
Interviu Harlem Desir