Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisie specială pentru Roşia Montană. USL renunţă la procedura de urgenţă

După declaraţii acuzatoare între liderii PSD şi PNL, şefii partidelor de la guvernare au ajuns la o înţelegere în ce priveşte controversata lege pentru Roşia Montană : documentul nu va mai fi votat în procedură de urgenţă, aşa cum a anunţat premierul acum câteva zile, ci se revine la procedura obişnuită. Crin Antonescu cere PSD să îşi prezinte poziţia, în vreme ce Victor Ponta anunţă că decizia finală va fi luată în conducerea USL, după dezbaterile din parlament.

Joi dimineaţă, Crin Antonescu şi Victor Ponta au părut să se contrazică reciproc pe tema disputatei exploatări cu cianuri din Apuseni. Crin Antonescu l-a acuzat pe partenerul de coaliţie că « face un joc parşivel şi că pare să reprezinte mai curând interesele companiei Gold Coropration decât ale statului român ».

Ponta a refuzat să îi răspundă, dar a promis că va prezenta public toate documentele contractului. Într-o conferinţă de presă cu Dan Şova, ministrul marilor proiecte, Victor Ponta a anunţat însă că detaliile contractului sunt secrete, precum şi licenţa de exploatare.

Peste câteva ore, Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut o întâlnire în urma căreia s-au înţeles să retragă procedura de urgenţă în dezbaterea legii. Procedura nu a fost cerută de contestatarii legii, ci a fost instituită de premier, după protestele de stradă de duminica trecută, la care au luat parte peste 10 mii de oameni. Crin Antonescu a mai anunţat că alianţa PNL cu PSD merge bine şi că a reptatat că PNL va vota împotriva legii. Victor Ponta a completat însă declaraţiile partenerului de coaliţie: conducerea USL va decide de comun acord cum va vota, după dezbaterile din Parlament.

Legea Roşia Montană a fost aprobată de Guvern, fără dezbatere publică, acum două săptămâni. După primele proteste de stradă, premierul a anunţat că în calitate de parlamentar, ar vota împotriva documentului pe care l-a adoptat guvernul pe care îl conduce. Tot Victor Ponta a vorbit despre eventuale daune pe care statul român ar fi obligat să le achite companiei canadiene în cazul în care legea va fi adoptată. Fostul Ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că afirmaţiile premierului pot fi folosite în favoarea companiei străine la un eventual proces şi că valoarea despagubirilor nu are cum să fie estimată dinainte.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a calificat declaraţiile cel puţin neinspirate şi s-a oferit să reprezinte gratuit statul român într-un eventual proces cu Gold Coropation.

Între timp, în Bucureşti, pentru a 12-a zi consecutiv, continuă protestele de stradă. Oamenii cer retragerea legii din parlament, demiterea iniţiatorilor – miniştrii mediului, culturii şi al marilor proiecte, şi interzicerea minieritului cu cianuri în România. La Roşia Montana, 20 de mineri s-au blocat joi în subteran şi cer locuri de muncă. Tot joi, la Câmpeni, 500 de oameni au ieşit în stradă cerând anularea legii.