Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ajuns Francois Hollande la un nou prag minim de popularitate

La o săptămână de la instalarea noului guvern francez, preşedintele Francois Hollande şi premierul Manuel Valls se confruntă cu o scădere puternică de popularitate în rândul francezilor. Un sondaj publicat de cotidianul francez Le Figaro redă procente extrem de mici.

Doar 13% dintre francezi spun că au încredere în preşedintele Francois Hollande, în timp ce 30% îl creditează pe primul ministru arată sondajul realizat la solicitarea cotidianului francez. Le Figaro scrie ca la doar câteva luni după numirea sa la Matignon şi după doar o săptămână de la schimbarea de guvern care realizată pentru a aduce o gură de oxigen pentru Executiv, președintele și primul-ministrul sunt în criză.

Francois Hollande atinge un nou nivel minim al gradului de încredere din partea populaţiei, ajungând la un procent cu 5 % mai mic în doar 2 luni de la ultimul sondaj. 

8 francezi din 10 nu cred ca preşedintele lor poate rezolva problemele din Hexagon.

Niciun preşedinte francez nu s-a confruntat vreodată cu un asemenea prag scăzut al încrederii din partea celor care l-au ales notează Le Figaro. La 28 de luni de la intrarea în funcţie, Jacques Chirac avea, în cel de-al doilea mandat al său, o cotă de încredere de 36% iar Nicolas Sarkozy se bucura de simpatia a 39% dintre francezi.

Nici Manuel Valls nu stă foarte bine în preferințele francezilor, doar 30% declară că au încredere că premierul francez poate rezolva problemele țării. Analiștii citați de Le Figaro susțin că Valls a pierdut simpatia populației în doar 2 luni.