Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sesiune parlamentară foarte riscantă pentru guvernul de la Paris

La Paris se deschide marţi o sesiune extraordinară a Parlamentului francez. Pe agenda discuţiilor figurează o serie de texte ce trebuie repede adoptate. Momentul cel mai greu va fi însă pe 16 septembrie când premierul Manuel Valls a promis că va cere un vot de încredere după o declaraţie de politică generală. Raportul de forţe în Camera deputaţilor este foarte fragil .

De mai multe luni de zile deputaţii din Frontul de stânga – acolo unde se află şi aleşii comunişti – au intrat în opoziţie, adică nu votează textele propuse de socialiştii de la guvernare. Nici cei 18 deputaţi ecologişti nu sunt foarte fideli guvernanţilor.

Dintre aliaţii socialiştilor, doar cei 17 asa-zişi radicali de stânga mai votează textele guvernamentale. Echipa lui Manuel Valls trebuie deci să mizeze tot mai mult pe ei întrucât majoritatea absolută este de 289 de voturi iar socialiştii dispun doar de 290 de aleşi, adică sunt foarte la limită. Problema este că grupul socialist este perturbat de nişte aşa-zişi « frondori » sau răzvrătiţi care critică politica economică a premierului Valls.

Mişcarea de contestaţie care numără circa 30-40 de aleşi s-ar putea extinde din cauza recentei remanieri guvernamentale care s-a soldat cu plecarea de la putere a unor miniştrii şi ei critici faţă de politica guvernamentală. De atitudinea acestui grup de recalcitranţi – abţinere sau vot contra – va depinde pe 16 septembrie rezultatul votului de încredere cerut de premierul francez. Executivul, în frunte cu Manuel Valls, s-a arătat până acum încrezător în rezultat.