Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Juncker: "Eu sunt un tip modest"

România va ocupa unul din cele mai importante posturi din Comisia Europeană, a cărei componenţă a fost prezentată miercuri 10 septembrie . Corina Creţu a fost desemnata comisar pentru politica regionala de către Jean-Claude Juncker .Ea este una din cele 9 femei a noii comisii, număr minim cerut de Parlamentul European, iar cinci din cei şapte vicepresedinţi provin dn estul european.

Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.

Jean-Claude Juncker a reuşit pariul de a alcătui, într-un timp record, o echipă" puternică" în componenţa căreia nu se regăsesc influenţele pe care statele membre au încercat să le joace.

Juncker, care s-a prezentat azi în faţa presei drept "un tip modest" , fără veleităţi de preşedinte al Comisiei Europene , ci mai dregarabă de coordonator, a restructurat complet instituţia.

În primul rând, distribuţia portofoliilor a fost făcută în funcţie de personalitatea candidatului şi nu de ţara lui de provenienţă.

În al doilea rând, femeile, condiţia sineqanon pentru ca această echipă să treacă de examenul Parlamentului European, au primit toate portofolii de prestigiu.

În fine, organizarea colegiului este acum total diferită şi ea se vrea mult mai eficientă pentru a face să avanseze dosarele cruciale ale economiei, locurilor de muncă şi solidarităţii sociale.

 

Faimoasele "clusters"

 

Juncker  şi-a ales şapte vicepreşedinţi, majoritatea foşti prim miniştrii şi majoritatea din ţările de est, care vor fi "vicepreşedinţi de proiect".

Fiecare din ei va lucra în strânsă cooperare cu acei comisari  însărcinaţi cu dosarele relevante. Ei nu vor fi supraveghetorii colegilor lor , ci coordonatori, a precizat Juncker.

De pildă , letonul Valdis Dombrovskis  va coordona activitatea politicii regionale şi a afacerilor sociale. Estonianul Andrus Ansip şi finlandezul Jyrki Katainen vor fi "coordonatorii" comisarului afacerilor economice.

In fine, Frans Timmermans (Olanda) si Kristalina Georgieva (Bulgaria) însărcinaţi cu simplificarea procedurilor UE şi respectiv cu bugetul, vor lucra cu toataechipa.

Timmermans, mâna dreapta a lui Juncker , va avea de fapt rolul de a face o UE mai atractivă şi mai pe înţelesul cetăţenilor, mai ales în perspectiva referendumului din Regatul Unit privind eventuala părăsire a clubului comunitar.

 

Influenţe şi surprize

 

Iar Juncker recunoaşte că nu a fost stapânul absolut al alcătuirii echipei. Cu toate acestea, influenţele sînt minime, a lăsat el de înţeles.

Singurul mijloc de presiune care a jucat un rol a fost acela al promisiunilor făcute de capitale că vor propune femei pentru echipă în schimbul unui portofoliu bun. Jocul a mers în cazul României (Corina Creţu - politică regionala) şi al Belgiei (Marianne Thyssen - muncă, afaceri sociale).

Iar această echipă conţine mari surprize. În afară de alocarea politicii cu cele mai multe fonduri României, găsim că germanul Günther Ottinger  nu a căpătat decât economia digitala...Afacerile economice au fost totuşi alocate lui Pierre Moscovici şi că mediul face acum parte din portofoliul pescuitului (atribuit maltezului Karmenu Vella).

Un cadou acordat Marii Britanii sub forma portofoliului stabilităţii financiare pentru Jonathan Hill nu este chiar o surpriză. Dar ungurul Tibor Navracsics s-a ales doar cu cultura, pe când Justiţia, care ar fi trebuit acordat suedezei Cecilia Malmström, a revenit cehoaicei Vera Jurova...

Audierile echipei Juncker în Parlamentul European sînt prevăzute pentru sfârşitul acestei luni, iar votul de investitura va avea loc în octombrie. Echipa Juncker intra în vigoare, în mod normal, la 1 noiembrie 2015 pentru o perioadă de cinci ani.