Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yahoo, constrânsă de autorităţile americane să livreze date personale despre utilizatorii săi

Autoritătile americane au amenintat firma Yahoo ! cu o amendă de 250 de mii de dolari pe zi în 2008 dacă nu livrează date personale despre utilizatorii săi. Totul în umele securitătii nationale. Iată ce a dezvăluit acum situl internet după ce a obtinut desecretizarea a 1500 de pagini de documente. In cele din urmă Yahoo ! a cedat constrângerilor venite de la Washiington după ce a pierdut procedurile în fata a două jurisdictii specializate în controlarea operatiunilor legate de serviciile de informatii.

 

Documentele făcute publice arată cum Yahoo ! s-a bătut încă din 2007 ca să se opună măsurilor de supraveghere impuse de administratia Bush jr. « Consideram această supraveghere contrară Constitutie » spune responsabilul cu chestiunile juridice de la firma Yahoo ! Totul însă degeaba. Presiunea FISC – Foreign Intelligence Surveillance Court - cu alte cuvinte tribunalul de supraveghere a infiormatiilor externe a fost pre amare si a avut câstig de cauză.

Dezvăluirea datelor personale despre utilizatori s-a făcut în cadrul programului de interceptie a comunicatiilor cunoscut sub numele de « Prism ». Un program despre care s-a aflat gratie dezvăluirilor făcute de fostul analist informaticiam de la NSA, Edward Snowden. In documentele pe care acesta le-a publicat – probabil si gratie înfrângerii înregsitrate de Yahoo ! - se spune că nu numai Yahoo ! ci si Facebook, Google, Microsoft, Apple si Skype au fost asociate programului « Prism » chiar dacă toate aceste firme au negat dintotdeauna că ar fi deschis accesul direct spre serverele lor.

In mesajul făcut public acum, Yahoo ! – care încearcă probabil să nu-i mai fie asociat numele cu scandalul « Prism » si să-si minimalizeze contributia la acest controvesrat program - nu spune nimic despre amploarea datelor livrate obligatoriu autoritătilor dar se bucură că a obtinut déjă declasificarea, desecretizarea acestor 1500 de pagini de documente ce erau  până acum confidentiale. In urma publicării acestor documente se stie data exactă la care firma a cedat guvernului de la Washington : pe 14 mai 2008 firma a început să dea date despre utilizatorii mesageriilor electronice pe care autoritătile doreau să le urmărească. Era vorba cu prioritate de persoane străine aflate probabil în străinătate.

Dezvăluirile făcute acum de Yahoo ! sunt evident tardive pentru cei cărora le-a fost violată corespondenta privată. Ele demonstrează însă încă o dată îndârjirea cu care adminsitratia Bush jr. se comporta cu firmele de pe internet când venea vorba să obtină informatii. Până acum faptul că fosta administratie dorea să impună amenzi piperate nu era decât un zvon. Prin această operatiune de « transparentă » făcută de Yahoo ! dar si de altii, adevărul începe să iasă la iveală. Iar firmele d epartea lor au început să-si cripteze toate datele pentru a preîntâmpina aventurii similare pe viitor.