Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul României la Paris : “Afirmaţiile care se fac acum în Franţa se fac într-un context electoral”

Într-un interviu acordat RFI România, Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Franţa comentează recentele declaraţii ale politicienilor francezi cu privire la chestiunea romilor dar şi aderarea României la spaţiul Schengen. Diplomatul român reaminteşte că în dosarul Schengen România primise déja de două ori sprijinul Parisului, ultima dată cu ocazia vizitei efectuate la Bucureşti în iulie de premierul Jean-Marc Ayrault, pentru o soluţie în două etape.

Bogdan Mazuru speră ca peste două luni câte mai sunt până la viitorul Consiliu JAI, decizia care va fi luată în dosarul Schengen să fie una « în parametrii discuţiei dintre premierii Ayrault şi Ponta şi pe linia exprimată în aceste discuţii de şeful guvernului francez. Nu văd nimic spectaculos care să fi avut loc din iulie şi până acum care să facă necesară o schimbare destul de substanţială în această chestiune ». « Emigraţia romilor în Franţa este una economică nu una din motive de discriminare » mai spune ambasadorul României « Afirmaţiile care se fac acum în Franţa se fac într-un context electoral, de politică internă sută la sută, context de care din păcate România este depedentă însă în acest moment » « Trebuie să continuăm să facem ceea ce facem şi acum : pe integrarea romilor să cooperăm mai departe cu partea franceză şi să continuăm proiectele care sunt derulate în România » « În privinţa Schengen trebuie să informăm opinia publică franceză în legătură cu situaţia României, să continuăm să spunem că România îndeplineşte de doi ani criteriile de aderare la Schengen, să continuăm să spunem că România déja protejează astăzi frontierele externe ale spaţiului Schengen » « România trebuie să se prezinte la Consiliul JAI cu aceaşi convingere că a îndeplinit toate criteriile şi că merită să adere » « Trebuie găsită o soluţie acceptabilă şi de către toate celelalte ţări membre ale spaţiului Schengen şi aceasta poate fi varianta găsită acum un an, aceea a aderării în două etape »

"Eu stiu ca de un an cel putin se prefigureaza in dialogul nostru cu Franta si cu alte tari membre ale UE si Schengen, o solutie in doua etape, solutie care de altminteri a fost validata si revalidata cu ocazia intalnirilor dintre cei doi prim ministrii din februarie la Paris si din iulie la Bucuresti.  Din punctul nostru de vedere pozitia Frantei era clara de sprijinire a acestei perspective de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Bineinteles ca am luat nota de pozitia exprimata de doamna Belgacem in calitate de purtator de cuvant al guvernului francez. Pana la luarea deciziei vor mai fi inca doua luni, eu inca sper ca decizia care va fi luata la urmatorul consiliu JAI sa fie una in parametrii discutiei dintre cei doi prim ministri si pe linia exprimata de premierul Ayrault  in discutiile cu premierul Ponta ."

" Eu nu vad nicio dezvoltare majora care sa fi avut loc pe un domeniu relevant pentru adearea Romaniei la Schengen, nu vad nimic  spectaculos care sa fi avut loc in aceasta perioada, in aceste luni, care sa faca necesara o schimbare destul de substantiala de pozitie."

" Eu citesc declaratia ministrului Valls ca fiind una care recunoaste dificultatea unui proces de integrare de acest tip si nu vorbesc aici  numai de integrarea sociala a romilor, toate procesele de integrare ale unei minoritati sint complicate, iau mult timp, cer mult efort. Integrarea romilor este complicata si in Romania dar ea are loc, se fac eforturi si pentru ca vorbeat de clisee - unul dintre cliseele care sint cele mai deranjante vehiculate in ultima perioada in dezbaterea franceza , este acela ca romii parasesc Romania pentru ca sint discriminati. Intotdeauna spun ca, daca acesta ar fi motivul, inseamna ca si medicii romani ar fi discriminati si inginerii romani ar fi discriminati si asistentele medicale ar fi discriminate si macelarii romani care acum lucreaza in Bretania sint discriminati ... Nu, este vorba despre o emigratie economica, poate de acelasi tip cu emigratia economica italiana sau portugheza din anii 60-70 spre tarile nordice ale Europei de vest. Este o imigratie economica si trebuie citita in acest sens. Le explic francezilor ca daca exista o discriminare a romilor in Romania, este o discriminare pozitiva, cu toate exemplele pe care le putem da si din punct de vedere legislativ si din punct de vedere al masurilor luate de catre guvernul Romaniei in acest sens."

 

 
Bogdan Mazuru intervievat de Vasile Damian