Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VIDEO: Robert Turcescu a confirmat calitatea sa de ofiter acoperit

Duminica, 21 septembrie 2014, va ramane in istoria presei romanesti. Jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe blogul sau o serie de documente care ar atesta calitatea sa de ofiter acoperit al MApN. Documentele au fost insotite de o “marturisire publica”. Turcescu a fost apoi invitat la emisiunea Actualitatea Romaneasca pe B1TV unde a nascut mai multe semne de intrebare decat a dat clarificari.

UPDATE: Reactii de la unii jurnalisti

Robert Turcescu a confirmat in emisiunea televizata de aseara ca documentele publicate pe blog – intre timp site-ul pare picat si postarea stearsa – sunt adevarate, dar a refuzat sa precizeze provenienta lor. Turcescu a spus textual: “Eu le-am primit in mana aceste documente. Nu am sa povestesc aici”. Acesta este doar unul dintre semnele de intrebare legate de marturisirea jurnalistului, care pare oricum de neinteles pentru ca dezvaluirea calitatii de ofiter acoperit, chiar si daca este vorba despre sine, reprezinta o incalcare a legii.

Legat de meseria sa de jurnalist, Robert Turcescu a declarat ca si-a dat seama ca e necinstit, ca nu isi mai poate minti publicul si ca trebuia sa marturiseasca. “Eu nu mai pot sa traiesc asa”, a spus Turcescu. El a anuntat ca incepand de azi nu va mai modera emisiunea sa de la B1TV si ca nu mai are taria de a se afisa public “pana cand un judecator va spune daca am gresit sau ba”. Turcescu a fost intrebat de Sorina Matei, moderatorul emisiunii Actualitatea Romaneasca, daca a incalcat vreo lege. “Nu stiu. Judecatorii stabilesc. Trebuie sa se ajunga la un proces pentru ca eu vreau sa am judecator drept”.

Turcescu a vorbit, de altfel, de mai multe ori despre aparitia sa in fata unui judecator, instanta judecatoreasca fiind pentru el singurul context in care va spune lucrurile asa cum le stie. “Voi spune tot, absolut tot, in fata unui judecator, el e singurul in stare sa dea un verdict”, a mai spus Turcescu. Tot despre proces, Robert Turcescu a spus ca e “dispus sa inceapa maine, cu cat mai repede, cu atat mai bine”.

Reactii din partea unor jurnalisti

Jurnalistul Ion Cristoiu, care a realizat o perioada indelungata emisiuni televizate alaturi de Robert Turcescu, scrie pe blogul sau ca “Robert Turcescu face un joc operativ. Ca gazetar și nu ca ofițer sub acoperire, pentru că un ofițer sub acoperire n-are crize de conștiință în direct la tv. Cred că acest joc, de care-l cred în stare pe Robert Turcescu, e în strînsă legătură cu mult discutata chestiune a ofițerului acoperit printre candidații la prezidențiale. Ce se vrea cu acest joc – n-aș putea spune”, afirma Cristoiu.

Si Catalin Tolontan a comentat, duminica seara, intr-o declaratie pentru Paginademedia, marturisirea lui Rober Turcescu ca a fost ofiter sub acoperire: "Sunt si eu uluit, desi n-am nicio certitudine daca este o farsa sau un lucru adevarat. Initial ceea ce am crezut este ca e o farsa-parabola facuta de un ziarist, care sa arate cum ar putea sa sune spovedania candidatului la prezidentiale care ar fi agent acoperit. Ce ma deruteaza este insa nonreactia Ministerului Apararii care, in mod normal, ar trebui sa spuna daca ar fi o farsa, ca jurnalistii sunt cu metaforele, iar ei cu operatiunile acoperite si sa nege orice legatura cu evenimentele acestea", a declarat Catalin Tolontan.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că „nu se pot trage concluzii în legătură cu ce a făcut efectiv sau nu a făcut Robert Turcescu”. „Trebuie o poziție organelor, a instituțiilor în cauza, a MApN, a serviciilui respectiv de informații al Armatei”, a subliniat Cristian Tudor Popescu, la Digi24. El a amintit că ROBERT TURCESCU „a negat cu vehemență” faptul că a fost LOCOTENENT COLONEL. „Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afișat în seara asta. Nu înțeleg termenii pe care i-a folosit, în legătură cu ce? Impresia e că cel puțin să fi omorât pe cineva ca să folosești genul ăsta de termeni dostoievskieni în mizerie, din ăștia cu eliberare, cu uitați-vă în adâncul vostru”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gândul.info