
Politică
Ce a făcut Germania cu agenții acoperiți din presă?
dietl_mahmud_el-zahar_von_hamas_gaza.jpg

Majoritatea jurnaliștilor e de părere că treaba lor e să controleze activitatea instituțiilor statului. Există însă și o minoritate care înțelege cu totul altfel menirea meseriei. Wilhelm Dietl, jurnalist până în 2006, a fost deconspirat în urma unei investigații care arăta dimensiunea în care serviciile de informații germane spionau jurnaliști. S-a descoperit că Dietl a umblat în toată lumea islamică în calitate de agent al BND și că, în același timp, publica reportaje în presă.
Dietl lucrase pentru BND între anii 1982 și 1992 și nici până azi nu e clar dacă el era un agent scriitor sau un reporter-spion. El însuși se crede și azi nedreptățit pentru că a fost deconspirat în urma unei anchete parlamentare care arăta că serviciile spionează jurnaliști, dar el însuși nu ar fi făcut asta niciodată. Pe vremea aceea, Dietl lucra pentru una din cele mai presitigioase reviste germane, Focus. În memoriile sale publicate în 2007, fostul jurnalist descrie cum era plecat uneori timp de nouă luni neîntrerupt în Libia, Iran, Liban și Afganistan și cum strângea informații despre organizația teroristă Abu Nidal, cum afla unde sunt ținuți ostatici germani și cum a contribuit la găsirea teroristului Johannes Weinrich, un asociat al celebrului Carlos Șacalul.
Ceea ce e șocant în această poveste e că Dietl nu înțelege nici în ziua de azi că a dăunat enorm imaginii presei germane. Și mai grav e că respinge acuzațiile conform cărora activitatea sa de agent în Orientul Mijlociu ar fi putut pune viața altor jurnaliști „curați” în pericol. În această regiune, unde oamenii oricum se uită la jurnaliști ca la spioni, chiar așa, cum să-i fi pus în pericol? Au existat și cazuri în care jurnaliști au fost executați din cauza suspiciunii de a fi fost agenți secreți, dar ce conteaza asta?!
În Germania, cazul Dietl a avut urmări concrete. BND a decis și a anunțat public că nu va mai folosi acoperirea de jurnaliști pentru agenții săi secreți. Iar sindicatul presei germane – da, există țări unde ele chiar fac ceva – au introdus în Codul Presei o mențiune clară: meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informații. (capitolul 5, punctul 2 din Codul Presei germane)