
Politică
Ofensiva de șarm iraniană pune pe jar Israelul
obama-netanyahu.jpg

Săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU, liderul de la Teheran, Hassan Rohani a explicat că problema dosarului iranian ar putea fi rezolvată în trei luni. Apoi, ca un semnal important în vederea unui eventual “dezgheț” diplomatic, președintele iranian a avut o întâlnire cu cel francez și apoi , vineri, o convorbire la telefon cu Obama. Iar ieri, șeful diplomației iraniene a declarat că există o șansă reală de a ajunge la un acord cu Statele Unite pe tema dosarului nuclear iranian.
Israelul rămâne încă foarte sceptic. Potrivit “New York Times”, serviciile de securitate evreiești au anunțat ieri că au arestat recent un spion iranian care ar fi fotografiat clădirea ambasadei americane din Tel Aviv. Oficialii din serviciile de securitate au indicat că bărbatul, numit Ali Mansouri, a intrat în Israel cu pașaport belgian, pozând în ipostaza de om de afaceri. El ar deține însă și cetățenia iraniană și ar fi vizitat de trei ori Israelul în trecut, având instrucțiuni clare din partea Gardienilor Revoluției din Iran. Bărbatul ar fi dezvăluit deja celor care l-au interogat că, pentru efortul său, Iranul i-a promis un milion de dolari.
Informațiile, imposibil de verificat, vin într-un moment oportun, când premierul Benjamin Netanyahu se pregătește să se vadă cu președintele Obama la Casa Albă și apoi să vorbească marți de la tribuna ONU. Potrivit aceluiași cotidian american, premierul evreu va scoate din nou în evidență pericolele programului nuclear iranian și va avertiza asupra unei ofensive de șarm iraniene menite doar să inducă în eroare.
Autoritățile israeliene s-ar teme că un proces diplomatic extins ar da Iranului suficient timp pentru a fi capabil să producă bomba nucleară. Teheranul a insistat tot timpul că programul său nuclear este unul civil, respectiv destinat producerii de energie.
Tensiuni SUA – Israel din cauza Iranului
Dosarul iranian a reprezentat și în trecut o sursă de tensiune între Israel și administrația Obama. Acum ar putea deveni din nou.
Premierul evreu și-a instruit miniștrii să se abțină de la comentarii înaintea discursului său de la Națiunile Unite. Dar știrea despre bărbatul suspectat că a spionat în favoarea Iranului a devenit rapid parte a campaniei menite să demonstreze că intențiile Iranului nu sunt oneste. Chiar înainte ca Netanyahu să aterizeze la New York, Israel Radio citează un membru al anturajului său care explică faptul că acțiunile spionului sunt o dovadă în plus că acțiunile Iranului nu urmează cuvintele rostite de liderii săi și că Teheranul continuă să practice terorismul în alte părți ale lumii. Una peste alta, comentează “New York Times”, pentru Israel și state din Golf precum Arabia Saudită, dialogul direct și la vârf dintre americani și iranieni este echivalentul geopolitic al unei situații în care un bărbat descoperă că cel mai bun prieten al său flirtează cu cel mai mare inamic pe care îl are.