Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Crețu nu va fi penalizată din cauza ratei de absorbție a fondurilor UE

 Subiectele principale ale audierii Corinei Crețu în Parlamentul European în data de 1 octombrie au fost explicate marți 23 septembrie la Bruxelles. Reforma politicii regionale, cooperarea între instituțiile UE sînt exemple de întrebări care îi vor fi adresate candidatei României la funcția de comisar european. Rata mică de absorbție a României privind fondurile UE nu va intra în discuție.

 Acest examen în fața comisiei de Politică Regională din Parlamentul European, prezidată de eurodeputată bulgară Iskra Mihaylova, va dura trei ore. 

 Mihaylova a explicat că examenul nu va fi influențat de faptul că România are o capacitate redusă de absorbție a fondurilor UE; Corina Crețu nu a fost responsabilă de acest dosar și nu va fi responsabilă doar de țara sa în viitor. 

 Aceasta este partea orală a testului dat de comisarii europeni desemnați, ea este precedată de un chestionar la care candidații răspund în scris până la data evaluării orale.

 În cazul Corinei Crețu, comisia de specialitate va dori să știe cum va aborda ea reforma Politicii Regionale, aflate în curs. 

 La fel, ea va fi întrebată cum rezolvă problema lipsei de fonduri pentru anumite proiecte și transparența condițiilor de accesare a banilor de către statele membre. 

 Cel mai important aspect al audierilor îl reprezintă însă disponibilitatea candidatului de a lucra în viitor cu parlamentul European. Aspectele tehnice, deloc anodine, pot fi considerate secundare. 

 Eurodeputatii trăiesc mai toți cu impresia că nu sînt suficient de consultați sau chiar respectați. De aceea, ei testează spiritul european al candidaților ca și dorința lor de cooperare cu celelalte instituții.

 Cooperarea este primordială pentru dosarul Corinei Crețu întrucât UE se află acum în plin proces de aprobare a Contractelor de parteneriat cu statele membre prin care sînt accesate fondurile regionale. Până acum doar 16 din 28 au fost aprobate.

 Acesta este și cazul programelor operaționale (uneori legînd mai multe state, cum e Strategia Dunării) dintre  care unele se află și ele în așteptare de finanțare. 

 Procedura UE vrea că aceste aprobări să se facă în strânsă legătură cu capitalele și cu Parlamentul European.  

 Iar cinci candidați la funcția de comisar european sînt plecați cu stângul inainte de aceste auderi, care debutează în 29 septembrie. 

 

Alenka Bratusek (Slovenia), Tibor Navracsics (Ungaria) , Karmenu Vell( Malta), Jonatha, Hill (Marea Britanie si Miguel Arias Cañete (Spania) ar putea rata examenul.