Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuel Valls „regretă” afirmațiile despre romi

valls.jpg

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls

După ce ministrul de Externe Laurent  Fabius explica ieri seară Parlamentului francez că România nu întrunește condițiile pentru a fi acceptată în Spațiul Schengen, ministrul care a declanșat polemica referitoare la romi și aderarea României la spațiul fără frontiere își schimbă brusc poziția.

Potrivit RTL, ministrul de Interne Manuel Valls regretă declarațiile făcute în privința romilor, despre care spusese în urmă cu câteva zile că „au vocație de a se întoarce în România” pentru că au un mod de viață extrem de diferit de cel al francezilor. În plus, ministrul ar fi recunoscut că a făcut o “stângăcie”. Potrivit aceluiași radio, ministrul de Interne a recunoscut la Matignon, în fața premierului, că “a pronunțat câteva fraze ambigue, prost calculate”. Afirmațiile au fost confirmate pentru AFP și de o sursă guvernamentală. Însă cabinetul ministrului Valls, contactat de “Le Monde”, a dezmințit informațiile difuzate de radio.

Până acum, ministrul Valls și-a asumat public, de mai multe ori, declarațiile, notează cotidianul “Le Monde”.

Dar poziția autorităților franceze pare să se fi schimbat sensibil de aseară. Premierul Jean-Marc Ayrault a intervenit aseară într-un discurs în Parlament și a cerut “sânge rece” miniștrilor săi, repetând că “integrarea (romilor, n.r.) este posibilă atunci când sunt respectate legile Republicii“. Potrivit șefului guvernului francez, problemele cauzate de romi și de taberele ilegale pot fi rezolvate prin aplicarea circularei adoptate de guvernul său în august 2012.  Chestiunea romilor ar putea fi readusă în discuție astăzi, în consiliul de miniștri, de președintele Hollande, căruia i s-a cerut de mai multe ori o poziție oficială pe acest subiect.