Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un curs de austeritate fără precedent

Premierul francez Manuel Valls a anunţat că Franţa va iniţia un curs strict de reforme economice. Angela Merkel a numit programul guvernului francez drept „ambiţios”, dar a cerut, în acelaşi timp, respectarea criteriilor de stabilitate prevăzute în tratatele Uniunii Europene.

Premierul francez, Manuel Valls, care efectuează o vizită de două zile în Germania, a fost astăzi oaspetele reuniunii anuale a Uniunii Federale a Industriei Germane (BDI). Valls a prezentat în faţa acestui for important programul de reformă a guvernului francez, pe care l-a discutat deja ieri cu şefa guvernului german, Angela Merkel.

Referindu-se la situaţia economică actuală din Franţa, preşedintele Uniunii Federale a Industriei Germane (BDI), Ullrich Grillo, a spus că guvernul ţării vecine trebuie să şi aplice consecvent măsurile de asanare anunţate. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Grillo a subliniat că pe lîngă economiile anunţate, Franţa va trebuie să treacă neîntîrziat la „reforme structurale”.

„Aşa cum am spus, Europa are nevoie de Franţa puternică, de Franţa cu un buget consolidat. Asta înseamnă, că rezolvarea problemei deficitului bugetar nu poate fi tărăgănată ani de zile. Trebuie respectate acordurile. Nu e sarcina mea să dau teme de casă şi să indic anul cînd se va rezolva problema. Chestiunea, însă, nu poate fi ocolită. Măsurile anunţate trebuie transpuse consecvent şi, în consecinţă, va trebui abordată şi chestiunea deficitului.”

Într-un interviu acordat luni seara canalului 1 al televiziunii publice germane (ARD), Valls a spus că el nu a venit la Berlin în calitate de solicitant, ci cu scopul de a explica Angelei Merkel reformele proiectate de guvernul francez. „Astfel de reforme niciodată n-au existat în Franţa”, a spus premierul, ele vor inaugura un curs de austeritate fără precedent. 

După întîlnirea cu Merkel, Valls a spus că aplicarea programului de consolidare bugetară va duce la recîştigarea competitivităţii Franţei. Obiectivul principal al guvernului de la Paris constă în economii de 50 miliarde de euro.

Merkel a elogiat acest program drept „ambiţios”. În acelaşi timp, ea a subliniat necesitatea respectării cu stricteţe a pactului european de stabilitate. Este vorba despre o „sumă de eforturi”, a spus cancelara, care vor contribui la reimpulsionarea economiei. În acelasi timp însă, ea a reliefat necesitatea respectării criteriilor de stabilitate şi de creştere economică: „Este important să respectăm, acordurile încheiate”, a spus Merkel textual.

Franţa anunţase că şi în următorii doi ani nu va reuşi să respecte acordul de la Maastricht care prevede criteriile de stabilitate şi pragul de deficit admisibil de 3 la sută.

În preajma vizitei lui Valls în Germania, mai mulţi politicieni influenţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) au criticat politica bugetară a Franţei. Referindu-se la deficitul de stat din Franţa, ei au cerut reîntoarcerea la o politică financiară solidă.

Potrivit lui Valls, economiile preconizate pentru anul viitor se cifrează la 21 miliarde. Volumul integral, însă, se va ridica în anii viitori, atingînd 50 de miliarde. În interviul televizat (ARD), el a amintit că un volum de 40 de miliarde este rezervat pentru investitori, cerînd investiţii comune, germano-franceze. „Germania ca cea mai mare putere economică din Uniunea Europeană”, a spus primul ministru, „are o responsabilitate pentru Europa – iar Franţa care este cea de-a doua putere economică are o responsabilitate similară”.

Comentînd ironic vizita lui Valls în Germania, ziarul conservator „Die Welt” scria că dialogul între cele două mari puteri economice europene se limitează la faptul că Berlinul urlă prin megafon cuvîntul „reforme”, iar din Paris răsună ca răspuns sloganul „creştere economică”. Acest schimb de sloganuri nu dă prea multe rezultate. „Cînd Franţa strigă ‚creştere economică’, Germania înţelege ‚datorii noi’, iar cînd Germania cere ‚reforme’, în Franţa se înţelege ‚economii mortale’. Acest diferend nu se va rezolva nici după vizita premierului Valls în Germania”, conchide ziarul.

Ceva mai conciliant sună comentariul din „Süddeutsche Zeitung”. „Manuel Valls putea fi sigur că nimeni nu-l va certa public la Berlin. Este indicat ca guvernul federal să nu joace rolul unui pedagog european. De fapt, nici nu e nevoie, fiindcă disciplina de grup dă rezultate. Statele din zona euro şi-au dat pactul comun de stabilitate şi creştere. Dacă Franţa îl va încălca din nou, va trebui să dea socoteală nu doar Germaniei. Există destule ţări care sunt interesate ca pactul să rămînă credibil.”