Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al Afacerilor Europene, la RFI: Salut eforturile Guvernului Ponta, dar România și Bulgaria mai trebuie să facă eforturi

thierry-repentin-4-0.jpg

Ministrul Afacerilor Europene, Thierry Repentin

Ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, spune că România și Bulgaria nu vor fi probabil primite în Schengen, din cauza raportului MCV, care va fi negativ.

Întrebat la RFI de ce acum două luni, la București, premierul Ayrault declarase că România e gata să intre în Schengen cu frontierele aeriene, iar acum Franța se opune deschiderii spațiului Schengen, ministrul a răspuns : «  Așteptam un raport de la comisia europeană, asa numitul mecanism de verificare ca să știm care sunt eforturile  făcute de cele două țări pentru securizarea frontierelor. Speram că va fi un raport pozitiv, dar se pare că nu va fi un raport pozitiv. Nu Franța va fi împotriva aderării, pentru că aderarea la spațiul Schengen trebuie aprobată în unanimitate de cele 28 de țări. Azi credem că cele două țări mai trebuie să facă eforturi»

 

 

Ministrul francez  spune însă că « salută însă eforturile făcute de guvernul Ponta. « Alte guverne de la Bucuresti , în trecut, nu au făcut eforturi pentru integrarea romilor în propria țara. Franța e alături de România pentru a mobiliza fonduri europene care să însoțească eforturile făcute de guvernul Victor Ponta »

 

  În același timp, Thierry Repentin denunță « confuzia inacceptabilă » pe care o face dreapta franceză legând Schengenul de chestiunea mobilității romilor. «  Nu există nici o legătură între Schengen și circulația romilor. Ei pot merge deja în toate țările UE, chiar în cele care nu sunt în Schengen, cum ar fi Marea Britanie și Irlanda. Singură diferență, dacă aceste țări intră în Schengen, este că românii și bulgarii nu vor mai arăta documente de identitate la frontiere »