Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu au funcţionat până acum raidurile aeriene din Irak

irak.jpg

De ce nu au funcţionat până acum raidurile aeriene din Irak

Odată cu raidurile din Siria conduse de Statele Unite şi de aliaţii lor arabi suniţi, este clar că a început o nouă etapă, una mult mai riscantă, a campaniei americane contra jidahiştilor din Statul Islamic. Ce efect au avut însă măsurile luate până acum, cele din Irak? Potrivit unei analize publicate de New York Times, efectul a fost destul de limitat în celălalt stat pe teritoriul căruia jihadiştii sunt foarte activi.

Cei mai mulţi experţi afirmă că impactul celor şase săptămâni de lovituri aeriene americane în Irak contra Statului Islamic a fost unul limitat. Şi “New York Times” publică astăzi o analiză din care reiese că fundamentaliştii suniţi continuă să controleze peste un sfert din teritoriul irakian în ciuda acestui ajutor american. Se întâmplă din cauză că cele mai importante triburi sunite refuză se se implice în lupta contra jihadiştilor. E drept însă că marşul islamiştilor spre Bagdad a fost oprit pentru moment.

În Siria, atacurile se doresc a fi o demonstraţie a faptului că acţiunile extremiştilor nu rămân fără urmări, explica pentru AP un oficial cu rang înalt din cadrul armatei americane.

Revenind la Irak, deşi avansul spre capitală le-a fost deocamdată blocat, Statul Islamic încă reuşeşte să dea nişte lovituri umilitoare armatei irakiene. Chiar luni, guvernul de la Bagdad a recunoscut că a pierdut controlul asupra unei localităţi din nord, Sichar, şi că a pierdut legătura cu câteva sute dintre soldaţii săi încercuiţi de peste o săptămână într-o bază militară de lângă Fallujah, în provincia Anbar. Zeci dintre ei au fost ucişi, alte zeci au fugit.

În spatele multora din aceste victorii ale Statului Islamic este în fapt absenţa oricărei rezistenţe din partea triburilor sunite din regiune.

 

“Trezirea sunită”, departe

Bagdadul şi Washingtonul sperau că acestea vor juca un rol decisiv pentru soarta bătăliei. Triburile sunite din provincia Anbar,dar şi din alte zone, reuşiseră să scape, cu ajutor american desigur, de militanţii Al-Qaida şi din grupările afiliate. Se întâmpla acum şapte ani iar fenomenul a fost numit “trezirea sunită”. Însă aceste triburi au fost extrem de dezamăgite de politicile guvernului şiit al lui Nuri al-Maliki.

Americanii l-au susţinut acum, notează “New York Times”, pe Haider Al-Abadi pentru a deveni premier, acesta promiţând un guvcenr de uniune şi să încerce să recapete sprijinul suniţilor. Dar, deşi unii irakieni din această confesiune luptă alături de armată pentru recucerirea unor zone precum Haditha, marii şeici suniţi care i-au ajutat pe americani acum şapte ani spun că nu sunt foarte convinşi.

“Suniţii din Anbar şi din alte provincii sunt supuşi opresiunilor şi discriminărilor de către guvern”, a explicat Mohamed el-Bajjari, un şeic din Anbar care vorbeşte în numele unei coaliţii de triburi. Acestea cer un guvern de tehnocraţi.

Un alt exemplu: la Dhuluya, un orăşel devenit celebru pentru că a ţinut piept trei luni Statului Islamic, luptătorii locali spun că vecinii lor suniţi i-au abandonat.

În anumite localităţi recucerite, armata irakiană a predat controlul poliţiei, care apoi a pierdut din nou teritoriul la primul atac al jihadiştilor.

“Gărzi naţionale” în curs de formare

Alţi lideri suniţi insistă că lucrurile se vor îmbunătăţi. Potrivit unei alte coaliţii tribale sunite, cu sediul la Bagdad, cele mai mai grupări sunite şi-au manifestat dispoziţia de a lupta contra Statului islamic şi au început deja să creeze gărzi naţionale în şase provincii. Potrivit acestei coaliţii, cei care se declară dezamăgiţi de noul guvern sunt în fapt aliaţi ai Statului Islamic.

În cele din urmă, guvernul a preluat câteva oraşe cu ajutorul americanilor şi al luptătorilor kurzi Peşmerga. Suniţii au ajutat doar la recucerirea oraşelor Barwana şi Haditha. Dar mai bine de un sfert din teritoriul irakian rămâne sub controlul Statului Islamic. Cert este că până acum, în Irak, în ciuda acţiunilor guvernului şi a raidurilor americanilor, Statul Islamic a fost oprit, dar nu învins.