Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Johannis, amânat

Curtea Supremă decide în 30 septembrie dacă admite judecarea recursului ANI în procesul în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Klaus Johannis de incompatibilitate. Pe fond, liderul PNL a câştigat procesul, dar Agenţia a facut recurs.

            Avem aşadar un verdict amanat în cazul Iohannis, pentru că joi aşteptam de fapt o decizie a judecătorilor…  Atenţie însă, nici săptămâna viitoare nu vom avea o decizie finală privind incompatibilitatea lui Johannis, magistraţii stabilesc practic dacă admit judecarea recursului formulat de inspectorii ANI….

Totul a început în aprilie anul trecut. Atunci Agenţia Naţională de Integritate constata că primarul Sibiului se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la doua societăţi comerciale. Inspectorii ANI explicau că legea stabileste clar că un primar nu poate fi şi reprezentant al municipiului într-o companie de stat.  În septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia stabilea că Johannis nu a încălcat legea. ANI a contestat însă decizia la Curtea Supremă de la care se aşteaptă    o decizie definitiva.

 

Scenariile posibile

 Dacă Înalta Curte îl declară incompatibil, Johannis nu mai poate candida, explică Horia Georgescu. Legea ANI prevede că demnitarii declarați incompatibili nu mai pot exercita “aceeași funcție” timp de trei ani. Curtea Constituțională a decis, recent, că sintagma “aceeași funcție” trebuie interpretată ca o referire la toate funcțiile publice. Concret, dacă Johannis este declarat incompatibil pentru activitatea de primar, nu mai poate exercita funcții de demnitate, inclusiv cea de președinte, timp de trei ani.

Totuşi nici aici lucrurile nu sunt clare pentru că legea alegerilor prezidențiale prevede că în turul doi intră primii doi clasați din primul tur, dar nu prevede ce se întâmplă dacă unul dintre ei nu mai poate candida. Dacă Johannis ar ieși pe locul doi, CCR ar putea să decidă intrarea în finală a competitorului aflat pe locul trei, pe baza faptului că Iohannis nu a participat legal la competiție, afirmă surse din cadrul CCR.

 

 În cazul în care Johannis primeşte soluţia în dosar după alegeri şi rezultatul scrutinului îl indică drept câştigător, deci viitor preşedinte, lucrurile pot evolua în două direcţii: ori Johannis este obligat să renunţe la mandat, fiind constrâns de legea ANI, ori se consideră că odată ajuns preşedinte beneficiază de imunitate.

În cazul în care Johannis ar pierde dreptul de a participa la competiție, ACL ar rămâne fără candidat, pentru că termenul de depunerea a candidaturilor a fost 23 septembrie. Din punct de vedere politic, Alianta Creştin Liberală ar fi în situația de a sprijini unul dintre candidații rămași în cursă. Si cele mai multe informatii, indica faptul că liberalii i-ar fi făcut o ofertă lui Teodor Meleșcanu, însă nici fostul director SIE, nici liderii PNL nu au confirmat acest scenariu. O altă variantă ar fi ca liderii PDL să o susţina pe Monica Macovei, candidat independent dar nu e sigur că liberalii vor agrea această variantă.

Evident există şi varianta in care Klaus Johannis câştigă procesul şi la Curtea Supremă şi nu va mai avea nici o piedică în cursa prezidenţială, rămâne candidatul ACL pentru fotoliul de la Cotroceni.