Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacuri ale Statelor Unite contra Al-Qaida

Statele Unite au confirmat că au efectuat operaţiuni speciale în Somalia şi Libia, capturând, la Tripoli, un lider al reţelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania.

„În urma unei operaţiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este deţinut de armata americană într-o locaţie din afara Libiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. Guvernul libian a fost informat despre această operaţiune, efectuată la Tripoli de unităţi speciale americane.

Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi.

Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua teroristă Al-Qaida.

Acţiune de comando în Somalia

În paralel, Statele Unite au confirmat un raid al unităţilor speciale americane la o bază islamistă a grupării somaleze Al-Shebab. Mişcarea islamistă somaleză Al-Shebab - având denumirea completă Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM - Mişcarea Tinerilor Mujahedini) - este afiliată reţelei teroriste Al-Qaida şi este suspectată de implicare în numeroase atentate comise în Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morţi.

„Pot confirma că, pe 4 octombrie, militari americani au efectuat o operaţiune antiteroristă împotriva grupului islamist Al-Shebab”, a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Atacul a avut loc sâmbătă dimineaţă la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă, în regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu.

În urmă cu patru ani, unităţi speciale ale Forţelor Navale americane au ucis în aceeaşi zonă un lider al reţelei teroriste Al-Qaida.

Martori au declarat că numeroşi militari au coborât dintr-un elicopter şi au atacat o clădire de două etaje, situată pe plajă, într-o bază a miliţiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida. Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar alţii au fost răniţi.

Un lider al miliţiilor islamiste a confirmat atacul. „Inamicii lui Allah au încercat să ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, într-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au eşuat şi le-am dat o lecţie”, a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.