Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA cere urmărirea penală a nouă foşti miniştri

Cei nouă sunt acuzaţi că în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Potrivit DNA, persoanele implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

  DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri .

Este vorba despre foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme , Şerban Mihăilescu si Dan Nica. Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Ministrii  şi persoanele din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului, potrivit DNA.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit 3 milioane de euro mită pentru a facilita unei asocieri de firme încheierea acordului-cadru pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Potrivit DNA, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Fostul ministru al Finanţelor din perioada 2000-2004, Mihai Tănăsescu, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft.

Conform DNA, aceste sume ar fi fost încasate în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004.

Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, vizată de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foști miniștri, a declarat, vineri, că este şocată de acuzaţiile DNA, pe care le respinge, ea susținând că niciodată nu a cerut și nu a luat niciun leu.

Fostul ministru Alexandru Athanasiu, vizat de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foști miniștri, susține că nu a luat mită, nu a spălat bani, că nu este nici șocat, nici disperat în legătură cu acest anunț, ci privește cu mult calm și liniște sufletească.