Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL vrea pact naţional asupra exploatării resurselor naturale

Partidul Naţional Liberal va propune un pact al tuturor forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor prin intermediul unor actori economici. Declaraţia, făcută de Crin Antonescu în emisiunea „După 20 de ani”, la Pro TV, vine în contextul divizării societăţii în chestiunea exploatării aurifere de la Roşia Montană.

„Pornind de la ce s-a întâmplat cu Roşia Montană şi pornind de la ideea că, chiar dacă noi votăm împotriva acestui proiect, nu respingem deloc ideea, nu avem o poziţie închisă sau refractară la ideea exploatării rezonabile şi convenabile a unor resurse, eu am chiar un proiect, o să-l pun foarte curând în discuţie, să-l propun nu doar partenerilor din USL şi celorlalte forţe politice a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate şi responsabilitate în legătură cu industria extractivă sau cu exploatarea resurselor în general”, a spus Crin Antonescu.

El a menţionat că în funcţie de acest document ar trebui să se deruleze eventualele proiecte în domeniul exploatării resurselor.

Liderul PNL a susţinut o serie de principii care ar trebui să facă obiectul pactului, respectiv cel al transparenţei şi reducerea la minimum a clauzelor de confidenţialitate, principiul responsabilităţii, care trebuie să aibă în vedere monitorizarea de către instituţiile statului a investiţiilor şi exploatărilor, precum şi principiul sustenabilităţii.

„Este un angajament public pe care părţile şi-l asumă şi îl respectă sau nu. Dacă el ar intra în conştiinţa publică, asumat de actorii politici, unii azi la putere, mâine în opoziţie, alţii invers, sigur că atunci când s-ar veni cu un proiect el ar fi confruntat cu elementele fundamentale şi cu criteriile menţionate”, a susţinut liderul PNL.

Eşec al guvernării?

Crin Antonescu a fost întrebat dacă, din punctul său de vedere, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană este un eşec al Guvernului.

„Din punct de vedere al abordării unitare, cum ar fi fost normal, de către USL, este un eşec, nu atât de grav, e un accident. În orice caz, dacă noi în chip firesc ne-am propus ca toate proiectele guvernului să vină dintr-o consultare şi dintr-o asumare, dintr-o susţinere a întregii Uniuni, nu e cazul”, a răspuns Antonescu.

De asemenea, el a menţionat că nu poate fi de acord cu campania „ecologistă, anticorporatistă, anticapitalistă din păcate” care susţine ideea de a nu se mai deschide exploatări în domeniul resurselor minerale.

Antonescu a precizat că, în situaţia în care proiectul de lege privind Roşia Montană va fi respins de Parlament, acest lucru nu exclude modificarea documentului astfel încât să poată fi acceptat.

Liderul PNL a fost întrebat cum se poziţionează în cazul gazelor de şist, acesta răspunzând că este vorba de un subiect care nu trebuie amestecat cu Roşia Montană.

UDMR respinge legea privind Roşia Montană

Proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană este anticonstituţional şi nu va fi votat de UDMR, spune preşedintele uniunii, Kelemen Hunor.

Comisia specială înfiinţată este „total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate”, a mai spus Kelemen Honor.

„În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituţional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată”, a spus Kelemen Hunor.