Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisarul european pentru Piaţă Internă, la RFI: "Comisia are sentimentul că România e pregătită pentru Schengen"

michel-barnier.jpg

Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii

Dezbaterea din Franţa cu privire la romi nu este mereu corectă. Este ceea ce declară, într-un interviu pentru RFI, Michel Barnier, comisar european pentru Piaţă Internă şi servicii. Mai mult, e adevărat că se face uneori o confuzie între aderarea la Schengen şi problema integrării romilor, ceea ce nu este just, apreciază comisarul de origine franceză. Oficialul Comisiei a mai vorbit la RFI despre libertatea de circulaţie pentru români, uniunea bancară şi planurile sale în cazul în care va deveni următorul şef al Comisiei Europene.

"Cunosc foarte bine dezbaterea care are loc în Franţa şi care nu este mereu corectă pentru că există confuzii uneori între problema integrării romilor, o problemă care priveşte România, dar şi toată Europa, cu problema Schengen. În privinţa aderării la Schengen, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă, colectiv, când vor accepta România în acest spaţiu. Pentru asta e nevoie într-adevăr ca la frontierele externe să existe o mare rigoare şi multe mijloace pentru a le proteja", declară Michel Barnier, venit vineri la Bucureşti pentru întâlniri cu preşedintele şi premierul român, dar şi cu ministul de Finanţe.

 

"Am făcut la nivelul Comisiei Europene mai multe studii tehnice. Pe această bază, Consiliul European s-a pronunţat deja că decizia de a accepta România ar putea fi luată pentru că România este pregătită tehnic. Dar mingea este acum la statele membre, Comisia nu mai are un rol de jucat în acest stadiu. Dar credem şi încurajăm Consiliul de miniştri să ia această decizie", mai spune comisarul la RFI.   

 

"Există mereu un aspect tehnic şi unul politic. Din punct de vedere tehnic, noi, la Comisia Europeană, avem sentimentul că România e pregătită, că a făcut ce trebuia să facă".

 

Comisarul a indicat şi că Bruxelles-ul este foarte atent la ce face România în privinţa strategiei de integrare a romilor. "În ceea ce priveşte  chestiunea romilor, care este subiect intens de dezbatere şi în Franţa şi în alte state europene, vreau să spun că Executivul european a cerut fiecărui stat european să facă un plan de acţiune, de integrare a romilor pentru cei care vor să se integreze, care vor să respecte legile ţărilor unde vor să se integreze. Evident, România face parte din aceste ţări care trebuie să facă un plan de acţiune şi are o responsabilitate aparte pentru că majoritatea romilor provin de aici. Suntem foarte atenţi ca aceste planuri naţionale de integrare a romilor să fie puse pe picioare şi ca banii puşi la dispoziţie pentru finanţa această integrare, în special educaţia tinerilor, să fie folosiţi".

 

 
Interviu integral Michel Barnier