Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baie de sânge în Egipt de Ziua Armatei

O nouă provocare la adresa armatei și o nouă baie de sânge pentru islamiști în Egipt. După ce ieri adepții Frăției Musulmane au ieșit din nou la proteste, în ciocnirile ce au urmat cu poliția cel puțin 53 dintre ei au fost uciși.

Duminică, exact de ziua în care se sărbătorește armata, a fost cea mai sângeroasă zi din ultimele luni. Mai exact, după intervenția din luna august a forțelor de securitate egiptene, când acestea au intervenit cu tancuri asupra manifestanților. Ieri, cel puțin 53 de adepți ai Frăției Musulmane au fost uciși. Alți 200 au fost răniți.

Majoritatea violențelor au avut loc în capitala Cairo unde până târziu în noapte s-au auzit tunurile cu apă, lansatoarele de lacrimogene și chiar tiruri de armă automată, notează “Washington Post”.

Ministrul de Interne egiptean a anunțat duminică și că forțele ministerului său au arestat 400 de oameni. Dar Alianța contra loviturii de stat, cum se numește coaliția condusă de Frăția Musulmană, a anunțat că nu va renunța și și-a chemat din nou susținătorii la proteste marți și vineri.
“Blocarea străzilor, baricadarea piețelor publice și oprirea liniilor de tren și de metrou nu va împiedica lumea să vadă adevărul”, a explicat, printr-un comunicat, alianța islamiștilor.  Ei au mai promis că îi vor urmări și pedepsi pe cei responsabili. 6 octombrie a marcat ce-a de-a 40 aniversare a atacului-surpriză egiptean asupra forțelor israeliene în conflictul pentru Canalul Suez în 1973. Victoria a forțat atunci o retragere dramatică a armatei israeliene, chiar dacă ulterior, egiptenii au fost din nou respinși. Regimurile militare succesive din Egipt au sărbătorit însă de atunci 6 octombrie ca pe un mare motiv de mândrie națională. Evident, sărbătirea anuală cu fast avea ca scop chiar creșterea simpatiei populației egiptene față de armată.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al președintelui Mansour – instalat de altfel la puteri de generali – a avertizat că oricine urma să protesteze în această zi va fi considerat agent străin. Cu alte cuvinte, islamiștii au ales provocarea, iar armata a ales să reprime dur gestul.