Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Z: Va rămâne în picioare armistiţiul din Ucraina?

ucraina.jpg

Ziua Z: Va rămâne în picioare armistiţiul din Ucraina?

Armistiţiu fragil în Ucraina. În timp ce armata ucraineană şi rebelii se pregătesc să-şi retragă fiecare trupele şi să creeze o zonă neutră, tensiunile continuă. La Doneţk, trei civili au fost ucişi, iar alţi cinci - răniţi, duminică. Iar conform unei informaţii de ultimă oră publicate de Reuters, şapte soldaţi ucraineni ar fi fost ucişi după ce o rachetă a separatiştilor le-a lovit vehiculul blindat, în apropierea aeroportului din Doneţk.

Ucraina aşteaptă să vadă dacă armistiţiul semnat la Minsk va rămâne în picioare şi după ziua de astăzi, Armata ucraineană şi rebelii proruşi se pregătesc să-şi îndepărteze trupele de linia frontului. În continuare însă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o încetare definitivă a confruntărilor armate.

Ambele părţi se angajaseră să respecte timp de cel puţin 24 de ore o încetare completă a focului, începând de sâmbătă. Duminică însă, în centrul Doneţkului s-a produs o explozie. Trei oameni au murit, cinci au fost răniţi, a anunţat primăria. Iar astăzi, în apropierea aeroportului, au fost ucişi şapte soldaţi ucraineni. Este cea mai mare pierdere de vieţi în rândul armatei ucrainene de când a început armistiţiul, pe 5 septembrie.

Se întâmplă în timp ce armamentul greu trebuie retras din oraşe, la o distanţă de cel puţin 15 kilometri de linia frontului, de ambele părţi. S-ar crea în acest fel o zonă-tampon de 30 de kilometri.

Mai există un aspect. Deşi unii oficiali ruşi spun că îi vor convinge pe separatişti să respecte armistiţiul, alţi oficiali, din armata ucraineană, avertizează că există grupări care nu se supun niciunei autorităţi. Ei ar fi bombardat deja poziţiile armatei ucrainene la Doneţk. La Harkov, oraş locuit preponderent de etnici ruşi, naţionaliştii au reuşit să dea jos statuia lui Lenin, pe care separatiştii o apăraseră în februarie. Însă primarul, anticipând eventuale tensiuni, a semnat în ultimul moment decretul pentru scoaterea statuii de pe soclu, relatează BBC.

Totuşi, dacă la nivel militar pare a fi o relativă acalmie, soluţia politică e încă foarte departe. Separatiştii - care ocupă o zonă de câteva sute de kilometri de-a lungul frontierei ruse - au respins oferta Kievului cu privire la un "statut special" pentru regiune.

"Procesul a început. De-acum va fi necesar să se vorbească despre aspectele politice ale situaţiei şi despre o soluţie politică", a afirmat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul Rossia. Sâmbătă însă, acelaşi ministru rus acuza că Ucraina este "victima politicii arogante" a Statelor Unite care, împreună cu europenii, au susţinut "lovitura de stat" care a condus în februarie la îndepărtarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.