Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Varujan Vosganian şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Economiei

Demisia lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru al Economiei a venit la scurt timp după votul dat în Senat de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva sa. Anterior el spusese că este pregătit să îşi dea demisia de onoare . Vosganian şi Adriean Videanu sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.Vosganian rămâne însă senator, iar demisia sa din funcţia de ministru nu are vreo consecinţă asupra solicitării respinse de Senat.

"Sunt pregătit să-mi depun demisia de onoare dacă aceasta va fi concluzia consultărilor împreună cu colegii mei din Guvern şi împreună cu prim-ministrul Victor Ponta", a afirmat Vosganian, la tribuna Senatului.

În final, el le-a mulţumit "din inimă" colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ în cazul său. Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi "împotrivă" şi 25 de voturi "pentru".

Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi. Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT. Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Tot luni, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, luni, în plen, că procurorul de caz care a instrumentat dosarul lui Varujan Vosganian poate considera ca fiind complot, pe aceeaşi logică, şi reducerea TVA la pâine aprobată de Guvern. "Vreau să-i semnalez procurorului de caz următorul lucru: Guvernul a luat recent decizia de a micşora TVA la pâine. Această decizie favorizează industria pâinii, păi să se pornească la treabă pentru că este un complot mare, care vizează o parte mare din economie şi, ca atare, ministrul de Finanţe, ministrul Bugetului ar trebui sigur puşi sub anchetă, da?", a afirmat Tăriceanu.

Liberalul a susţinut că este obligaţia sa nu numai morală, dar şi politică, de a interveni în subiectul legat de solicitarea DIICOT în cazul Vosganian, întrucât a fost prim-ministru la acea vreme.

"Fără nicio ezitare la vremea respectivă am aprobat nota pe care ministrul Vosganian a supus-o atenţiei Guvernului, pe baza căreia a luat deciziile care se impuneau pe cale de consecinţă. Decizii care, doresc să subliniez, erau şi atunci considerate şi astăzi decizii de politică economică. Nimic altceva, nicio componentă penală", a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a susţinut că Vosganian nu este învinuit pentru fapte penale, ci pentru decizia de politică economică de a subvenţiona un sector economic. "Este cel puţin datoria mea, dacă nu a întregului Senat, să ceară Procurorului general şi CSM să se aplece cu seriozitate asupra acestor aspecte (...) Nu-l apăr pe colegul meu Varujan Vosganian sau pe ministrul senator Vosganian, apăr aici un principiu, şi anume, principiul neimixtiunii puterii judecătoreşti în legislativ", a susţinut Tăriceanu.