Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, parte a coaliției contra organizației Statul Islamic

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește în această după-amiază, iar pe ordinea de zi se află, alături de alte teme, posibilele contribuții ale României la coaliția internațională împotriva organizației Statul Islamic. Premierul Ponta spunea recent că România va participa la coaliţie nu cu militari, ci logistic.

În contextul conflictului dintre organizația Statul Islamic și coaliția internațională condusă de Statele Unite, subiectul participării României se arată unul dintre cele mai importante de pe ordinea de zi a ședinței CSAT. De altfel, primul ministru Victor Ponta spunea acum câteva zile că România va participa la coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, dar nu cu militari, ci cu sprijin logistic, operaţional şi umanitar. Premierul mai spunea că s-a consultat în acest sens cu miniştrii români de apărare şi externe.

”În ceea ce priveşte coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, am anunţat foarte clar, după ce m-am sfătuit cu ministrul apărării, cu ministrul de externe, că România va participa la această coaliţie, nu cu trupe de teren, cu militari în teren, dar cu tot ce înseamnă sprijin logistic, operaţional şi umanitar”, a spus Ponta, aflat în Statele Unite ale Americii pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

La rândul său, Mircea Dușa, ministrul apărării naționale, declara că o decizie privind capabilităţile ce vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale, în lupta împotriva Statului Islamic, va fi luată de autorităţile române în următoarele zile, primul organism abilitat să dezbată acest subiect fiind Consiliul Suprem de Apărare a Țării. El a adăugat că România este alături de partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană şi se alătură coaliţiei de combatere a organizației Statul Islamic.

”Sigur că la nivelul guvernamental şi în funcţie de discuţiile pe care le avem cu partenerii noştri vom stabili în ce constă ajutorul României. Noi deja am făcut câteva precizări referitoare la capabilităţile de care dispune România pentru a sprijini lupta coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic. Eu am precizat că am pus la dispoziţie capabilităţile pe care România le are în lupta împotriva acestui fenomen care duce la uciderea de oameni, lupta împotriva terorismului. Sigur, va fi ajutor umanitar, dar vor fi şi capabilităţi care vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale în vederea combaterii şi luptei împotriva Statului Islamic”, a afirmat Duşa.

Revenind la ședința CSAT, care începe la ora 16, la Palatul Cotroceni, în afară de posibila participare a României la coaliția împotriva organizației Statul Islamic, pe ordinea de zi figurează și alte teme precum riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa României pentru anul 2015, amenințările cibernetice la adresa securității naționale și capabilitățile României de reacție la atac cibernetic major, prevenirea și combaterea utilizării internetului în scopuri teroriste și participarea armatei României la misiunea NATO din Afganistan în anul 2015.