Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestanții din Hong Kong dau un ultimatum guvernului

Protestele din Hong Kong nu dau semne că se potolesc, mii de persoane fiind din nou în fața clădirii guvernului, căruia îi cer demisia. Mai mult chiar, protestatarii au dat un ultimatum care expiră în această seară, ora locală. Între timp, în lume au loc manifestații de susținere a așa numitei ”revoluții a umbrelelor”.

Câteva mii de persoane s-au adunat din nou joi în fața guvernului din Hong Kong și cer demisia executivului până la sfârșitul zilei. În caz contrar, ei amenință că protestele se vor intensifica. Liderii studenților care iau parte la proteste spun că dacă cererile nu sunt îndeplinite, sunt gata să invadeze sediile guvernamentale. Manifestanții, care cer introducerea votului universal deplin în 2017, au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numeroşi decât oricând, deşi nicio estimare credibilă nu era disponibilă.

Noi susţineri s-au făcut auzite din diverse părţi ale globului, în timp ce ministrul de externe de la Beijing susține că ceea ce se întâmplă acum în Hong Kong este o problemă internă a Chinei.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a făcut apel la un ”dialog real” care să răspundă ”aspiraţiilor legitime” ale manifestanţilor prodemocraţie din teritoriul retrocedat în 1997 Chinei.

Anterior în cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestanţilor. În paralel au avut loc manifestanţii la Taipei, Londra şi Auckland. În faţa ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestanţii arborau umbrele negre şi galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

Alte evenimente ar urma să aibă loc în 23 de oraşe din lume, între care Paris şi Washington.