Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul libian, eliberat de răpitori

premierul-libian-eliberat-rapitori.jpg

Premierul Libiei, Ali Zeidan (Foto: Reuters/Denis Balibouse)

Televiziunea din Libia anunţă că şeful Guvernului de la Tripoli ar fi fost eliberat. O brigadă de foşti rebeli l-a răpit joi dimineaţă pe premierul libian, Ali Zeidan, din camera sa de hotel. Miliţia susţine că ar fi acţionat la ordinul Parchetului. Ministerul de Interne insistă că autorităţile nu sunt implicate în niciun fel.

După ce Ali Zeidan, şeful guvernului libian a dispărut din camera sa de hotel, s-a crezut că a fost răpit. El a fost luat din Hotelul Carinthia la ora 4 dimineaţa, de circa 100 de oameni înarmaţi.

Ulterior, o brigadă de foşti rebeli, numită Celula de operaţiuni din Tripoli a anunţat pe Facebook că l-a arestat pe Zeidan “în conformitate cu codul penal libian”. Această celulă primeşte în mod normal ordine de la Ministerele Apărării şi de Interne. În mod normal, dar adesea acţionează şi independent.

Rebelii susţin că premierul a fost arestat pentru "infracţiuni şi delicte care prejudiciază statul". Şi totuşi, consiliul de miniştri a precizat, de asemenea, pe Facebook "că nu este la curent cu ridicarea imunităţii sale sau cu vreun ordin de arestare". Înainte de asta guvernul, anunţase că Ali Zeidan a fost răpit şi dus într-un loc necunoscut, din motive necunoscute.

"Guvernul şi Congresul general naţional (Parlamentul) vor trata această situaţie", a indicat guvernul. Acesta a indicat că se va organiza o reuniune de urgenţă şi le-a cerut cetăţenilor să rămână calmi. Se pare că nu va mai fi nevoi, deoarece potrivit ultimelor informaţii citate de agenţiile internaţionale, aceeaşi brigadă l-ar escorta deja către biroul său.

Guvernul libian a fost supus presiunilor după ce, acum cinci zile, un comando american l-a capturat, la Tripoli, pe Abu Anas al-Libi, un presupus lider Al-Qaida. Acesta era căutat pentru atentatele din 1998 asupra ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania. Din acest motiv, autorităţile de la Tripoli îl convocaseră pentru explicaţii pe reprezentul diplomatic american.

Autorităţile libiene se străduie, de cele mai multe ori fără succes, să ţină sub control miliţiile tribale rivale şi pe militanţii islamişti care controlează anumite părţi ale ţării, după cum notează BBC. Chiar într-un interviu acordat luni BBC, premierul afirma că Libia e folosită ca bază pentru exportul de armament în regiune şi în special către Siria şi ceruse Occidentului să intervină şi să îi oprească pe militanţi.