Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Primul stat care aprobă intervenţia terestră contra jihadiştilor

turcia.jpg

Undă verde de la Parlamentul Turciei

Parlamentul de la Ankara a aprobat joi seară solicitarea Guvernului de a trimite trupe peste hotare. E vorba de misiuni pe teritoriul Irakului şi al Siriei. Decizia va determina reacţii în lanţ şi ar putea aduce critici dure chiar şi din partea Washingtonului. Pentru că în acest fel, practic, Turcia demontează strategia americană contra grupării Statul Islamic, axată doar pe raiduri aeriene.

Turcia este primul stat care se încumetă să aprobe incursiuni terestre. Până acum, aliaţii occidentali au recurs la bombardamente aeriene în Siria şi în Irak. Tancurile turceşti erau deja mobilizate de mai multe zile lângă graniţa cu Siria şi aşteaptau ordinul. Guvernul turc a trimis marţi seara Parlamentului o moţiune prin care cerea trimiterea trupelor terestre pe teritoriul sirian pentru a lupta contra jihadiştilor.

Odată cu aprobarea Legislativului (289 de deputaţi au votat "pentru", 98 - "împotrivă"), Executivul va putea face incursiuni terestre în Siria şi în Irak pentru a lupta contra organizaţiei Statul Islamic. Dar documentul reprezintă şi primul pas concret  spre coaliţia internaţională care lansează bombardamente contra jihadiştilor în Siria şi în Irak. Turcia a fost criticată pentru că şi-a întârziat participarea. Or, moţiunea dezbătută de Parlament cu uşile închise permite de asemenea forţelor străine să lanseze incursiuni de pe teritoriul turc, notează Associated Press. Este o premieră şi o chestiune sensibilă pentru Turcia, notează Today Zaman. Permisiunea ar urma să fie acordată pentru o durată de un an.

Până acum, Parlamentul a mai aprobat şi alte operaţiuni ale armatei în Irak şi în Siria, dar contra separatiştilor kurzi. Noul guvern al lui Ahmed Davutoglu a invocat pericolele reprezentate de avansul jihadiştilor spre graniţele Turciei pentru a justifica misiunea.

Cum va sprijini Turcia coaliţia?

Deocamdată, executivul de la Ankara a fost destul de vag în privinţa felului în care va sprijini coaliţia condusă de Statele Unite contra organizaţiei Statul Islamic. Însă în acelaşi timp, administraţia Erdogan dă semne că nu este de acord decât parţial cu strategia americană. Preşedintele Recep Tayip Erdogan ceruse crearea unei zone-tampon şi a unei zone de interdicţie aeriană pentru a securiza frontierele Turciei şi a opri fluxul de refugiaţi. Până acum, 160.000 de sirieni, în principal kurzi, s-au refugiat pe teritoriul turc.

Oricum ar fi, bombardamentele nu sunt suficiente, consideră administraţia de la Ankara. Preşedintele turc Recep Tayip Erdogan a cerut ieri coaliţiei internaţionale să găsească o soluţie "durabilă" în faţa ameninţării jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic în Irak şi Siria. Tot Erdogan a spus însă că "tonele de bombe care vor fi paraşutate nu constituie decât o soluţie temporară şi nu fac decât să întârzie pericolul şi ameninţarea". Iar Turcia nu se va mulţumi cu o soluţie temporară. Un semn că vor urma operaţini la un alt nivel.

Erdogan şi-a luat totuşi nişte precauţii şi a indicat că Turcia nu intenţionează să "intervenină în problemele interne" ale altor ţări, dar a amintit că "înlăturarea de la putere a actualului regim sirian (al preşedintelui Bashar al-Assad) continuă să facă parte din priorităţile sale".

 

Irakul nu acordă permisiunea

 

Şi în privinţa Irakului, lucrurile sunt la fel de complicate. Trupele străine de infanterie nu sunt binevenite în ţara sa, spune noul premier irakian, Haidar al Abadi.

Aşadar, pentru eventuale incursiuni în Irak, Ankara nu ar avea nicidecum permisiunea guvernului de la Bagdad. "Nici nu poate fi vorba de o prezenţă a trupelor terestre străine, e dincolo de consultări. Ţintele pe care trebuie să le lovească pe teritoriul Irakului trebuie stabilite după consultări şi în cooperare cu armata noastră. Aceste lovituri trebuie aprobate de trupele noastre", a mai spus şeful guvernului de la Bagdad.