Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victoria Nuland, avertisment dur către state central-europene

nuland.jpg

Victoria Nuland

Secretarul de Stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, critică liderii central-europeni care ignoră valorile democratice în ţările lor. La Bucureşti, liderii PSD susţin că Nuland s-a referit la Ungaria, în timp ce preşedintele Traian Băsescu afirmă că declaraţia oficialului american vizează şi România.

Secretarul de Stat adjunct american, Victoria Nuland, i-a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO şi în schimb ignoră valorile democratice şi protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară. Oficialul american s-a ferit să nominalizeze vreo ţară în discursul susţinut la Washington. Aluzia a fost una destul de transparentă la Ungaria.

Concret, Victoria Nuland a avertizat că alegerea pe care au făcut-o cetăţenii central europeni acum 25 de ani este ameninţată atât la nivel extern, cât şi intern. În privinţa planului extern, Nuland s-a referit la criza ucraineană şi ameninţarea venită din partea grupării Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă ţările aliate. Ea s-a referit însă şi la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern.

"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă!”, s-a întrebat, retoric, oficialul american, într-un discurs rostit la un forum din Washington.

În replică la acesta acuzaţii, Zsolt Nemeth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, a arătat că Statele Unite ar trebui să acrediteze un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii mai corecte despre această ţară, având în vedere că postul de ambasador este vacant de doi ani.

România arată şi ea cu degetul spre Ungaria

Din România, purtărorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, a spus că secretarul de stat adjunct ”s-a referit, în mod evident, la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu”.

”Alte interpretări, dintr-o optică politică internă, ale poziţiei doamnei Victoria Nuland, care să lovească nedrept în România, un partener fidel SUA, NATO şi UE, sunt iresponsabile şi profund false”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD.

Nici premierul Victor Ponta nu se recunoaşte în criticile oficialului american.

"Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii", a explicat premierul VIctor Ponta.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află în România şi participă, vineri, la inaugurarea noii clădiri a Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde va funcţiona o şcoală profesională, relatează Mediafax.