Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peter Kassig – următorul american pe lista de execuție a jihadiștilor

La finalul înregistrării video care arată execuția britanicului Alan Henning, gruparea teroristă Statul Islamic amenință cu uciderea unui nou ostatic. E vorba despre americanul Peter Kassig în vârstă de 26 de ani. Și el este lucrător umanitar și fondase chiar o organizație proprie numită Special Emergency Response and Assistance (SERA). 

Kassig era pe drum către orașul Deir Ezzour, în estul Siriei, când a fost capturat în urmă cu un an. Tânărul a fost soldat al armatei americane și a luptat în Irak. După război s-a decis să se întoarcă în zonă cu altă misiune, anume aceea de a ajuta oamenii și a tratat numeroși bolnavi sau răniți după ce a efectuat studii ca să devină paramedic.

În urma amenințării teroriștilor de a-l executa pe american, părinții lui Peter Kassig au publicat o înregistrare video în care fac un apel la mila jihadiștilor și îi roagă să le elibereze fiul. Mama tânărului are capul acoperit și îl numește pe fiul ei Abdul-Rahman pentru că acesta s-a convertit la Islam în ultimul an de captivitate. Tatăl lui Kassig afirmă că fiul său este un prieten al Siriei și că violența nu reprezintă o soluție la problemele din zonă. Domnul Kassig mai spune că a cerut guvernului american să își schimbe acțiunile din Irak și Siria, dar că nu are mai mult control asupra acestuia decât au jihadiștii asupra răsăritului de soare.

Înregistrarea video este acomaniată și de un comunicat scris al părinților lui Kassig în care se face referire la sărbătoarea musulmană Eid al-Adha – care comemorează sacrificiul lui Ibrahim și mila lui Allah – așa că familia face apel la același fel de milă pentru eliberarea fiului lor. Vineri, și tatăl fotojurnalistului britanic John Cantlie, ostaticul care apare în înregistrările de propagandă ale organizației Statul Islamic, a lansat un apel pentru eliberarea fiului său afirmând că el este un prieten al Siriei.