Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia, Bulgaria, Letonia - weekendul electoral

Brazilienii sunt chemați la urne pentru a-și alege noul președinte pe 5 și 26 octombrie. Bulgarii au început să voteze duminică dimineaţă în cadrul scrutinului legislativ anticipat, al doilea din ultimele 20 de luni. Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere a câştigat sâmbătă alegerile legislative în Letonia.

Brazilia

Brazilienii sunt chemați la urne pentru a-și alege noul președinte pe 5 și 26 octombrie. Actualul șef de stat, doamna Dilma Rousseff – supranumită Angela Merkel a stângii – este dată favorită în sondaje în primul tur, dar turul al doilea este încă deschis la capitolul previziuni. Ceilalți doi candidați cu șanse la turul al doilea sunt Marina Silva, moștenitoarea politică a fostului președinte Lula da Silva, și senatorul Aecio Neves. Sâmbătă seara, senatorul a devansat-o pe Marina Silva pentru prima dată în sondaje de la începutul campaniei electorale, așa că jocurile nu sunt încă nici pe departe făcute. Astăzi, în primul tur, sunt chemați la vot circa 143 de milioane de alegători care vor alege președintele, 27 de guvernatori, 513 deputați naționali, 1069 de deputați regionali și 27 de senatori. 

Bulgaria

Bulgarii au început să voteze duminică dimineaţă în cadrul scrutinului legislativ anticipat, al doilea din ultimele 20 de luni, în această ţară marcată de corupţie şi instabilitate, relatează AFP. Institutele de sondaje prezintă drept câştigător, dar fără o majoritate absolută, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, în vârstă de 55 de ani, care a demisionat în 2013 după manifestaţii împotriva sărăciei şi corupţiei. GERB ar urma să obţină între 31 şi 37 la sută din voturi, cu mult în faţa socialiştilor (19-21 la sută), care au susţinut Guvernul tehnocrat al lui Plamen Oreşarski. Cel puţin alte patru partide ar urma să treacă pragul electoral de 4 la sută pentru a intra în Parlamentul care se anunţă divizat, ceea ce va face dificilă formarea unui Guvern.

Letonia

Partidul pro-Kremlin al rusofonilor din Letonia, Armonia, s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative de sâmbătă, conform rezultatelor oficiale parţiale, fără a avea însă şanse să preia puterea de la actuala coaliţie de centru-dreapta, relatează AFP. Potrivit rezultatelor care se referă la 1.000 de circumscripţii electorale din totalul de 1.054, Armonia a obţinut 23 la sută din voturi, ceea ce ar însemna că va avea 25 de mandate în Parlamentul care are 100 de membri.

Principala forţă a coaliţiei aflate la putere, partidul Unitatea, a obţinut 21 la sută din voturi, ceea ce înseamnă 23 de mandate în Legislativ. Partenerii săi - Uniunea Verzilor şi Fermierilor şi Alianţa Naţională - sunt creditaţi cu 21 şi respectiv 17 mandate, astfel că actuala coaliţie urmează să obţină în total 61 de mandate în noul Legislativ. Sondajele efectuate la ieşirea de la urne de două institute letone, prezentate sâmbătă seara, prezentau pe primul loc partidul Unitatea, urmat de Armonia.

Campania electorală s-a derulat pe fondul temerilor apărute după anexarea Crimeei de Rusia şi izbucnirea conflictului în Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de Moscova. Primarul oraşului Riga Nils Ushakovs, liderul partidului importantei minorităţi rusofone, Armonia, este un fan declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin.