Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA și Marea Britanie promit răzbunare după executarea unui nou ostatic

După executarea britanicului Alan Henning de către gruparea teroristă Statul Islamic și după anunțul că americanul Peter Kassig ar fi următorul, administrația americană a anunțat că va folosi toate mijloacele pentru a-l elibera pe tânăr. Și Marea Britanie promite același lucru, dar are și motiv de bucurie după eliberarea unui ostatic din Libia. În același timp, talibanii din Pakistan promit sprijin pentru gruparea Statul Islamic.

Coaliția internațională va continua să acționeze cu determinare pentru a distruge această organizație definitiv, a spus președintele Barack Obama. Precizările oficiale vin după ce familia lui Peter Kassig a lansat un apel către jihadiști de a arăta milă față de fiul lor, fost soldat american de elită în Irak, întors în zonă în misiune umanitară. De asemenea, circulă informații neconfirmate oficial cum că jihadiștii ar fi capturat și o americancă.

Și în Marea Britanie, premierul David Cameron a promis că va face tot ce este posibil pentru a elibera ostaticii capturați de gruparea Statul Islamic. Cameron fusese acuzat de cumnatul lui Alan Henning într-un interviu acordat BBC că guvernul nu ar fi făcut destule pentru a-l salva pe lucrătorul umanitar. Pe de altă parte, Londra are și motiv de bucurie odată cu eliberarea unui alt ostatic în Libia. Profesorul David Bolam fusese capturat de militanți în luna mai. Despre capturarea sa nu s-a vorbit în presă la cererea ministerului de externe. Conform unor surse apropiate acestui dosar, eliberarea lui Bolam a fost negociată de facțiuni politice libiene și, se pare, că au existat și tranzacții financiare. Bolam a ajuns în Marea Britanie și s-a reîntors la familia sa.

Contextul regional se complică însă în ceea ce privește susținerea pentru gruparea Statul Islamic. Talibanii din Pakistan au anunțat că sprijină jihadiștii din Siria și Irak și cer uitarea oricăror rivalități în fața amenințării comune, adică alianța internațională condusă de SUA. Liderul talibanilor pakistanezi a emis un comunicat în care afirmă că este mândru de „victoriile înregistrate împotriva dușamanului și suntem alături de voi în vremuri bune și în vremuri rele”. Până acum nu exista nicio dovadă a unei înțelegeri între talibanii din Pakistan și teroriștii din gruparea Statul Islamic. Recent însă, susținători ai acestei organizații fuseseră văzuți la Peshawar distribuind pamflete de laudă la adresa jihadiștilor.