Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigranții ilegali, luați la țintă în Moscova

moscova.jpg

Opt persoane au fost rănite în protestele xenofobe de duminică

Măsuri de securitate sporite la Moscova după protestele xenofobe de ieri în care au fost rănite 8 persoane. Circa 380 de oameni au fost arestați aseară, iar șeful poliției din capitala rusă a acuzat pentru violențe extremiștii, mulți posibil băuți, așa cum a indicat oficialul citat de BBC. Pe de altă parte însă, poliția a anunțat că va face controale extinse în privința imigranților.

În centrul furiei protestatarilor s-au aflat imigranții ilegali care muncesc la negru și care sunt acuzați de creșterea numărului de infracțiuni în anumite cartiere ale capitalei. Iar când un rus a fost ucis de o persoană de origine non-slavă, după cum relatează AFP, spiritele s-au inflamat.

“Rusia, rușilor!”, au scandat mii de manifestanți, în cea mai mare parte tineri printre care se aflau și naționaliști radicali. Ei au forțat porțile centrului comercial Biriuza, în cartierul Biriulevo, din sudul Moscovei. Au bătut paznici și au vandalizat magazinul, încercând apoi să-l incendieze, potrivit postului de radio Eho Moskvî, citat de AFP. Apoi, au intrat în depozitul de legume de alături unde muncesc numeroși imigranți. Ulterior, au incendiat și răsturnat mai multe autovehicule.

De unde a pornit totul? Igor Șcerbakov, de 25 de ani, a fost ucis joi cu un cuțit chiar în fața logodnicei sale. Atacatorul ar fi originar din Asia centrală sau Caucaz, după cum ar putea părea din imaginile de pe camerele de supraveghere, iar localnicii s-au declarat convinși că e vorba de un imigrant ilegal. Iată de ce locuitorii din cartierul Biriulevo au cerut autorităților să ia măsuri contra imigrației clandestine la Moscova.Unii au mers atât de departe încât să ceară interzicerea accesului imigranților în capitală.

Așa că acum poliția încearcă să îi protejeze pe migranți, dar și să îi calmeze pe locanici.

Dincolo de măsuri de securitate sporite și razii în mai multe cartiere pentru a controla documentele imigranților, a fost declanșată o anchetă pentru huliganism, a anunțat poliția din Moscova. A fost deschisă și ancheta pentru omucidere, iar oamenii legii au promis un milion de ruble pentru informații care duc la prinderea ucigașului. Au fost trimise patrule de poliție suplimentare în piețele centrale, în gări și la ieșirile de metrou.

De partea sa, Federația imigranților din Rusia le-a cerut străinilor să nu iasă duminica pe străzile capitalei pentru a nu deveni ținta unor eventualuri atacuri naționaliste agresive.

Lupta contra imigrației ilegale a fost principala temă de dezbatere a candidaților la primăria Moscovei. Rusia, care se confruntă cu o gravă criză demografică, primește milioane de imigranți ca mână de lucru, cei mai mulți provenind din fostele republici sovietice din Asia Centrală.