Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bunele intenţii ale Iranului, testate la reuniunea de la Geneva

iran.jpg

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, la discuţii cu ministrul de Externe iranian, Javad Zarif.

Două zile cruciale pentru Iran. Autorităţile de la Teheran şi marile puteri internaţionale - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania - încep astăzi la Geneva negocierile pe tema dosarului nuclear iranian. Miza este ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse iranienilor. Presiunile sunt şi ele pe măsură însă. Israelul cere comunităţii internaţionale să nu facă greşeala de a renunţa la sancţiuni, în timp ce câţiva senatori americani se declară gata să facă un prim pas, dacă Iranul va respecta cerinţele Americii.

Reuniune cu miză importantă astăzi şi mâine la Geneva. Se reiau negocierile cu Iranul, întrerupte acum jumătate de an. Pentru a finaliza un eventual acord, şeful diplomaţiei iraniene a cerut o reuniune ministerială cu cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU plus Germania. Mohammad Zarif consideră că e posibil ca până mâine să se finalizeze foaia de parcurs.

Cu alte cuvinte, să fie conveniţi paşii pe care Teheranul trebuie să îi facă pentru a convinge comunitatea internaţională că programul său nuclear nu are scop militar şi de a se ajunge într-un final la ridicarea sancţiunilor economice şi politice impuse de Occident. În acest sens, iranienii vor prezenta comunităţii internaţionale un plan.

"Vrem să schimbăm abordarea din ultimii şase ani care nu a dat niciun rezultat", a scris ministrul Zarif. Cu alte cuvinte linia dură, de confruntare, adoptată de fostul preşedinte Mahmud Ahmadinejad.

Iranul nu îşi doreşte ca îmbogăţirea uraniului să fie suspendată, limitată sau stopată. Intenţionează în schimb să discute despre nivelul, forma şi cantitatea îmbogăţirii, a indicat adjunctul şefului diplomaţiei iraniene.

Cu totul, negocierile ar putea dura între şase luni şi un an, apreciază iranienii. Şi, pentru prima dată, negocierile de la Geneva cu Iranul vor avea loc în limba engleză, relatează CNN.

 

Israelul se opune

 

Dosarul este însă unul extrem de sensibil. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a cerut luni comunităţii internaţionale să nu relaxeze sancţiunile contra Iranului “exact când ele încep să-şi atingă obiectivul”.  Israelul e convins că linia moderată adoptată de noul preşedinte Rohani are doar scopul de a mai câştiga timp.

Pe de altă parte, câţiva senatori americani extrem de influenţi, printre care şi republicanul John McCain, s-au declarat gata să suspende discuţiile asupra unei noi serii de sancţiuni americane contra Iranului, dacă statul va accepta o oprire imediată a oricăi activităţi de îmbogăţire a uraniului. Noua serie de sancţiuni ar viza industria auto şi rezervele de valută ale noii administraţii de la Teheran. Totuşi, cei zece senatori îi cer preşedintelui Obama să menţină actualele sancţiuni, precum şi o ameninţare militară credibilă.

Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene care conduce negocierile cu Iranul, indicase ieri că pleacă spre reuniune “cu un optimism prudent”.