Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aș putea comite un atentat în Franța

Acesta este titlul sub care ziarul francez Liberation publică un interviu cu un tânăr sirian de 24 de ani, format de unii din cei mai redutabili luptători Al Qaida să devină jihadist.

În seara în care Abu Khalil a stat de vorbă cu jurnaliștii francezi se plimba liniștit pe străzile orașului turc Mersin. Ce i-a frapat pe europeni era aerul extrem de normal și de calm al tânărului care, așezându-se la o terasă, a cerut în glumă o bere. După o porție de râs a revenit la un suc de portocale.

Abu Khalil e mândru că face parte din rețeaua Al Qaida, mai precis din gruparea Khorasan, acea celulă periculoasă vizată de primele raiduri aeriene ale SUA în Siria. Serviciile de informații americane afirmă că această grupare e cea mai susceptibilă de a comite atentate pe teritoriu occidental.

„Bineînțeles că aș putea lua parte la un atentat în SUA, în Franța sau în oricare alt stat membru NATO. Ar fi o răsplată justă pentru bombardamentele voastre din Afganistan și acum din Siria. Trebuie doar să fie o operațiune de anvergură, să vină la momentul potrivit, iar riposta împotriva lumii musulmane trebuie să fie anticipată”, spune Abu Khalil, căruia i se pare, de asemenea, normal să ucidă toți musulmanii șiiți, „unul câte unul până la ultimul”. Scopul lui Khalil e să reinstaureze un islam absolutist, iar jihadul său nu cunoaște frontiere.

Jihadistul în concediu

Da, pentru că a refuzat să se lupte cu gruparea Statul Islamic așa cum i-au ordonat șefii din Al Qaida. Așa se face că Abu Khalil și-a luat concediu și a venit în Turcia. Indignat, Abu Khalil a acceptat să vorbească cu jurnaliști europeni pentru ca șefii lui să își dea seama că luptătorii nu vor un război între musulmani. „Noi ar trebui să ne unim forțele, nu să ne combatem reciproc”. Tânărul vrea să își facă vacanța în Brazilia, unde îl așteaptă un unchi. Dar să revină la o viață de muncă sau studii e în afara oricărei discuții pentru Abu Khalil. „De trei ani visez la jihad, iar acum sunt parte a unei chestiuni mărețe. Nici vorbă să nu mă întorc”.

Cum ajungi membru Al Qaida?

Nici el nu știe cu exactitate. „A fost o înlănțuire de evenimente, o serie de coincidențe. Nu m-am trezit într-o dimineață zicând că vreau să mă fac jihadist”. Abu Khalil era student la Alepp înainte de revoluția din 2011 și ducea o viață cât se poate de normală. Unul dintre prietenii săi își amintește că era un tip amuzant, fără înclinație către religie și pierdea nopți întregi la jocuri de cărți. Când își amintește de viața de dinainte de jihad, Abu Khalil afirmă că era una „goală și lipsită de sens”. Inițial, tânărul l-a susținut pe Bashar al Assad, nu conta că e șiit, ci că e unul dintre singurii „dușmani veritabili ai Israelului, asta era important pentru mine. O vreme am fost chiar fanul lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah”, mărturisește Abu Khalil. În vara lui 2011 a schimbat taberele văzând cum soldații trag în propriul popor. A lucrat ca ajutor umanitar, bucătar și colector de donații. Atunci încă mai credea în democrație. Apoi, văzând că luptele continuă, a decis să recurgă la folosirea armelor, s-a înrolat în Armata Liberă Siriană la Homs într-o grupă ce era formată exclusiv din islamiști. Erau toți foști membri  Al Qaida în Irak, livrați de CIA în închisori siriene și eliberați de regimul de la Damasc doar pentru a putea spune că revoluția e a teroriștilor, nu a poporului.

Pregătirea și lupta

Abu Khalil nu trăsese niciodată cu arma, dar ajuns să fie antrenat de un personaj poreclit Barbă Roșie – un islamist cecen care era unul dintre emirii Al Qaida înainte să treacă la gruparea Statul Islamic. Tabăra de antrenament era condusă de un alt prizonier al regimului sirian, pe numele său Abu Jaber. Acesta a devenit între timp liderul unei grupări salafiste Ahrar al-Sham. Odată terminată isntrucția, Abu Khalil a ajuns pe front. Gruparea sa avea să fie și botezată: Frontul al Nusra. Despre vara lui 2012, când rebelii au cucerit orașul Alepp, Khalil vorbește ca despre vremuri binecuvântate. „Veniseră luptători din lumea întreagă: francezi, englezi, chinezi, libieni, egipteni și americani”. Două luni mai târziu, Abu Khalil era rănit și trimis în Turcia să se recupereze. Acolo a întâlnit un britanic, căruia nu îi dezvăluie numele. Acesta l-ar fi catalogat drept infidel și s-a apucat să îl învețe adevărata cale a jihadului, singurul stil de viață pe care îl cunoaște astăzi.

Statul Islamic

Abu Khalil a refuzat să se alăture grupării Statul Islamic, deși majoritatea prietenilor săi acolo e. Pentru el, gruparea e prea brutală. Nu îl deranjează decapitările sau tăierea de membre, ci faptul că acesta nu se petrece în urma verdictului unui tribunal islamic. „E normal să fii decapitat dacă ai jignit profectul, dar nu așa spontan”. Deocamdată, Abu Khalil s-a retras de pe lista de așteptare pentru atentate sinucigașe. Îl deranjează prea mult războiul fratricid între grupările jihadiste. Dar a se înscrie din nou nu e o problemă. El nu are nicio urmă în spațiul virtual, nu și-a făcut poze în luptă, nu vorbește mai nimic la telefon. „Mă mișc unde vreau când vreau”, spune tânărul jihadist. Și zâmbește.