Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Casa Albă: Statele Unite colectează informaţii aşa cum fac toate ţările

spionaj-sua-sursa-foto-economicanet.jpg

Sursa foto : economica.net

Preşedinţia Statelor Unite a minimizat noua controversă apărută după dezvăluiri despre amploarea activităţilor de spionaj americane în Franţa, explicând că Washingtonul primeşte informaţii din străinătate "aşa cum fac toate ţările", relatează AFP.

"Nu vom comenta public toate presupusele activităţi de spionaj şi am spus clar că Statele Unite primesc informaţii din străinătate aşa cum fac toate ţările", a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Caitlin Hayden, citat de Mediafax.

"Aşa cum preşedintele Barack Obama a declarat în discursul la Adunarea Generală a ONU, am început să trecem în revistă modul în care obţinem informaţii, pentru a ajunge la un echilibru între preocupările legitime privind siguranţa cetăţenilor noştri, cea a aliaţilor şi preocupările privind protejarea vieţii private", a explicat Hayden.

Potrivit ziarului Le Monde, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a efectuat 70,3 milioane de acţiuni de interceptare a datelor telefonice din Franţa în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013. Site-ul ziarului Le Monde a citat documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat în prezent în Rusia.

În acest context, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a convocat "imediat" pe ambasadorul Statelor Unite la Paris pentru a oferi explicaţii.