Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strategia contra organizației Statul Islamic, reanalizată

În timp ce combatanții organizației Statul Islamic continuă să avanseze în Irak și în Siria – în particular la Kobane – membrii coaliției antijihadiste internaționale se reunesc la Washington să-și reanalizeze strategia.

Președintele SUA Barack Obama e prezent și el la reuniunea de lângă Washington la care mai iau parte șefii armatelor din cele 22 de țări angajate în coaliția internațională. Pe ordinea de zi a întâlnirii de pe baza militară Andrews : « sfidările și viitorul campaniei contra organizației Statul Islamic », după cum precizează un purtător de cuvânt al forțelor armate americane. Omologul său de la Paris, citat si el de agențiile de presă, spune că « aliații vor căuta să elaboreze un plan de acțiune comun cu obiective regionale ». În fapt, « ce măsuri suplimentare poate lua coaliția pentru a slăbi și distruge organizația Statul Islamic » este întrebarea pe care și-o pune șeful Casei Albe și fără îndoială mai toți participanții la această primă reuniune strategică.

Dacă oficial nimeni nu pune pe masă dezacordurile dintre diverșii membri ai coaliției, asta nu înseamnă că ele nu există. Există spre exemplu păreri divergente apropo de crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Siria și Turcia. Proiectul este cerut de Ankara si sprijinit de Paris, dar « nu există și pe ordinea de zi la Washington ». Refuzul turcilor de a lua parte la operațiunile militare contra organizației Statul Islamic, mai ales la Kobane - oraș căzut deja în mare parte în mâine jihadiștilor – este un alt măr al discordiei.

Cu trei săptămâni înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului, scrutin privit de mulți ca un referendum pro sau contra politicii sale, președintele american are tot interesul să dea dovadă de maximă fermitate ca să pună capăt acțiunilor mișcării jihadiste.