Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Politică fără bariere” - o scrisoare deschisă adresată candidaților

politics1.jpg

Participarea la viața politică

Candidații la alegerile prezidențiale sunt chestionați cu privire la calitatea procesului democratic din România, mai ales în privința selecției celor care acced la funcțiile politice. Cu alte cuvinte, o scrisoare deschisă inițiată de Fundația pentru o Societate Civilă, exprimă îngrijorarea societății civile cu privire la calitatea celor care ajung să ne reprezinte.

Procesul de selecție este în principal de vină pentru calitatea candidaților și de aceea cei aleși nu sunt pe gustul publicului. Pe de altă parte, ne confruntăm cu o participare extrem de scăzută a cetățenilor la viața politică, retincență la înscrierea în organizații sau participarea la deciziile aleșilor lor. Ovidiu Voicu, Directorul Departamentului de Politici Publice al Fundației pentru o societate deschisă ne-a explicat de ce a fost formulată această scrisoare deschisă adresată politicienilor în fișierul audio de mai jos.

Calitatea celor care intră în politică este foarte proastă, de aceea și candidații arată așa iar oamenii sunt nemulțumiți de aleșii lor

Participarea la viața politică este extrem de redusă, la fel și interesul pentru schimbare.

Dacă reușim să convingem oamenii de calitatea să intre în politică, după ce ajung acolo, renunță foarte repede”, spune Ovidiu Voicu.

Ciprian Ciucu, Director de Programe CRPE este de părere că partidele funcționează ca niște carteluri la care oamenii noi, cei care ar putea dori să intre în politică, nu au acces.