Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit european în context tensionat

merkel-hollande-rfi.jpg

Angela Merkel si Francois Hollande îşi coordonează poziţiile în privinţa NSA. Sursa foto: REUTERS/Thomas Peter

Peste câteva ore începe summitul european dedicat agendei digitale, în contextul în care scandalul privind activităţile de spionaj ale NSA în Europa ia amploare. Agenda se anunţă una încărcată: scandalul NSA, o posibilă impunere de restricţii giganţilor de internet americani, probleme economice, dar şi problema imigraţiei după tragedia de la Lampedusa. Tensiunile au crescut înainte de summit şi în România, unde preşedintele şi premierul s-au acuzat reciproc de incompetenţă.

Liderul de la Elysée, François Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel vor discuta, astăzi, într-o întâlnire bilaterală despre cazul interceptărilor americane, a anunţat o sursă diplomatică franceză, citată de AFP. Cei doi vor încerca aşadar să-şi coordoneze poziţia în privinţa interceptărilor americane în Europa.

Aseară a reieşit că Agenţia Naţională pentru Securitate din SUA a spionat inclusiv telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel. Cancelarul a sunat direct la Casa Albă pentru a cere explicaţii, iar Barack Obama a asigurat-o că serviciile americane nu i-au urmărit comunicaţiile. Azi însă, semn că tensiunile nu s-au aplanat, Berlinul l-a convocat pe ambasadorul american. Zilele trecute, afacerea a privit mai mult Franţa: cotidianul „Le Monde” a relatat că milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate şi că au fost spionaţi diplomaţii francezi de la ONU. Iată de ce Franţa a cerut ca această afacere NSA să fie discutată la summitul de azi şi mâine.

Summitul este dedicat teoretic pieţei digitale unice europene. Liderii vor discuta despre reglementări care să ajute companiile europene şi să asigure creşterea în aceste domeniu, dar şi despre eventuale regulamente care să spargă monopolul marilor giganţi de internet american precum Amazon ori Google ori Facebook de pe ale căror servere au fost extrase datele despre utilizatori, inclusiv europeni.

Potrivit agendei reuniunii citate de BBC, ziua de azi va fi consacrată aşadar acestei agendei digitale, iar mai tîrziu, spre seară, liderii europeni ar urma să discute despre politicile economice şi sociale şi despre uniunea monetară şi despre şomajul în rândul tinerilor.

Mâine însă, la cererea Italiei, care s-a aliat cu alte state din sudul Europei, se va discuta despre fluxul de imigranţi ilegali după tragedia de la Lampusa. Se va pune problema dacă restul Europei şi în special statele din nord să accepte să împartă această povară în condiţiile în care statele-poartă precum Grecia sau Italia nu mai fac faţă. În fine, liderii europeni ar trebui să pună la punct şi summitul parteneriatului estic ce va avea loc luna următoare şi unde doi vecini ai României, Republica Moldova şi cel mai probabil Ucraina urmează să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

 

Tensiuni în România

 

Participarea la summit a creat din nou probleme pe plan intern.

Premierul Victor Ponta îi ceruse mandat preşedintelui Băsescu să participe el la summit, liderul de la Cotroceni a vrut însă să participe el. Premierul a reacţionat spunând că orgoliul şi frustrarea personală a preşedintelui Traian Băsescu de a reprezenta României la Consiliul European într-un domeniu în care Guvernul este cel care are competenţe creează deservicii ţării şi împiedică reprezentarea corectă a intereselor industriei româneşti de IT, a afirmat premierul Victor Ponta. Înainte de a pleca spre Bruxelles, Traian Băsescu a lansat şi el o nouă critică la adresa premierului. El le-a reamintit "celor care cred că viaţa începe odată cu ei" că este unul dintre şefii de stat care au contribuit la agenda UE 2020 şi că “ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător”.

Preşedintele Băsescu a precizat, în declaraţia de presă susţinută la Aeroportul "Henri Coandă", că doreşte să facă o singură remarcă, referitoare la "nevoia unor cunoscători în ale digitalizării la acest consiliu", precizând că nu ştie pe niciunul din şefii de stat care să vină din economia digitală, după cum relatează Mediafax.

Traian Băsescu a precizat că acest Consiliu European nu ia decizii tehnice, ci este cu oameni politici.