Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Der Spiegel: Obama recunoaşte că NSA a spionat-o pe Merkel

obama-telefon-sursa-afp.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama (Sursa: AFP)

Preşedintele SUA, Barack Obama, recunoaşte că serviciile secrete americane au interceptat comunicaţiile cancelarului german Angela Merkel. Informaţia este oferită de surse citate de publicaţia Der Spiegel. Liderul de la Casa Albă i-ar fi prezentat deja scuze Angelei Merkel, explicând că nu a ştiut despre interceptările telefonice care ar fi început în 2002. Update: Preşedintele SUA a fost informat din anul 2010 că serviciile secrete americane interceptau comunicaţiile cancelarului Angela Merkel, dar nu a oprit operaţiunea, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), citat de Bild, relatează BBC.

Responsabilă pentru ascultarea telefoanelor cancelarului german este Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), acuzată deja că a interceptat convorbirile a 35 de lideri mondiali, printre care şi cel german. Operaţiunea de spionaj care a vizat-o pe Angela Merkel se afla încă în desfăşurare cu câteva săptămâni înainte de vizita pe care Barack Obama a efectuat-o la Berlin în iunie, mai scrie Der Spiegel, citat de Mediafax.

O notă internă din 2010 a Serviciului special pentru interceptări (Special Collection Service - SCS), o divizie a Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), arată că agenţi americani ar monitoriza comunicaţiile din aproximativ 80 de locaţii situate în numeroase ţări, inclusiv în oraşe precum Paris, Madrid, Roma, Praga, Geneva şi Frankfurt. Nu se ştie dacă agenţii americani interceptează conţinutul conversaţiilor telefonice sau doar datele de conectare.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare. Poziţia oficială a Casei Albe sugerează că această ipoteză este adevărată. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut.

Update: O sursă din cadrul NSA a declarat, duminică, pentru publicaţia germană Bild că directorul Agenţiei, Keith Alexander, l-a informat personal pe Obama în 2010 despre operaţiunile de interceptare a Angelei Merkel. "Obama nu a oprit operaţiunea, ci mai degrabă a permis să continue", a declarat oficialul de la NSA.

Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificări "totale şi sincere" în legătură cu presupusele activităţi americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin.