Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANO, surpriza alegerilor legislative din Cehia

Social-democraţii s-au clasat pe primul loc în scrutinul legislativ anticipat desfăşurat în ultimele 2 zile în Cehia. Conform rezultatelor oficiale finale, social-democraţii au fost urmaţi, surprinzător, de populiştii din cadrul formaţiunii ANO şi de comunişti.

Potrivit rezultatelor finale, citate de Mediafax, formaţiunea social-democrată CSSD a obţinut 20,45%, Noua Mişcare (ANO), înfiinţată în 2011 de influentul om de afaceri Andrej Babis 18,65%, iar comuniştii (KSCM) 14,91%.

Alte patru formaţiuni au depăşit pragul electoral de 5%: TOP 09 (11,99%) şi ODS (de dreapta) cu 7,72%, creştin-democraţii KDU-CSL (centru-dreapta) cu 6,78% şi partidul populist Usvit (Zorii Democraţiei Directe), condus de omul de afaceri de origine niponă Tomio Okamura, cu 6,88%.

În aceste condiţii, analiştii politici au semne de întrebare referitoare la configuraţia viitoarei coaliţii guvernamentale care ar trebui să înlocuiască guvernul tehnocrat condus de economistul Jiri Rusnok. Multe voci susţin că din formula guvernamentală nu poate lipsi mişcarea ANO.

ANO a devenit practic a doua forţă politică din Cehia, obţinând 18,65% din voturi, după o campanie electorală agresivă împotriva partidelor politice clasice. Formaţiunea a fost înfiinţată în urmă cu numai doi ani de un influent om de afaceri, care, după anunţarea rezultatelor scrutinului, a declarat că formaţiunea sa nu este neapărat interesată să acceadă la guvernare.

"Rezultatul nu este cel pe care îl aşteptam", a declarat liderul CSSD Bohuslav Sobotka. El urmărea un rezultat de aproximativ 30% ceea ce i-ar fi permis să formeze un guvern minoritar susţinut tacit de comunişti. "Negocierile vor fi dificile, un guvern minoritar precum şi un guvern de coaliţie figurează printre variante", a adăugat el.