Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O parte din armele pentru kurzi, în mâinile jihadiştilor

stat_islamic.jpg

Islamiştii au filmat captura

Oraşul strategic sirian Kobane e în acest moment în bună parte sub controlul combatanţilor kurzi. Asta în principal datorită faptului că au primit arme şi muniţii de la forţele coaliţiei internaţionale. Vestea proastă este că o parte din aceste arme occidentale au ajuns în mâinile jihadiştilor.

“Situaţia în oraşul Kobane rămâne fragilă, însă cea mai mare parte a oraşului se află sub controlul kurzilor”, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Potrivit celei mai mari organizaţii nonguvernamentale siriene  - Observatorul sirian pentru drepturile omului - citată de Libération, cel puţin un asemenea tarnsport de arme a căzut într-un sector al oraşului controlat de organizaţia Statul Islamic. Membrii acesteia au postat aseară pe internet o filmare în care descriu în detaliu armele capturate. Filmarea  a fost postată pe Youtube şi Twitter de grupul A3maqNews, necunoscut până acum, dar care susţine că are legături cu Statul Islamic. Un bărbat mascat şi înarmat cu un Kalaşnikov se plimbă pe lângă cutiile agăţate încă de paraşute. “Sunt ajutoarele americane aruncate necredincioşilor”, spune teroristul.

Reamintim că în noaptea de duminică spre luni, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a paraşutat mai multe lăzi de arme, muniţii şi medicamente destinate luptătorilor kurzi care încearcă să ţină piept de mai bine de o lună fundamentaliştilor islamici.

Un asemenea transport de arme pentru kurzi a ajuns aşadar la oponenţii lor. E posibil şi ca un doilea transport să fi fost capturat de islamişti, dar aici informaţiile sunt contradictorii: mai multe surse susţin că lăzile de arme ar fi fost distruse de coaliţie.

 

Pentagonul a anunţat că experţii săi investighează ce s-a întâmplat.