Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a obţinut România la Consiliul European?

basescu.jpg

Traian Băsescu a reprezentat România la Consiliul European

În timp ce Marea Britanie va trebui să dea în plus peste două miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, Comisia Europeană a decis să restituie României 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei sale la bugetul comunitar. Este o sumă destul de mică raportat la contribuţia sa anuală. Totodată, în contextul în care s-a decis reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030, România va primi compensaţii, în aşa fel încât să îşi modernizeze economia fără a creşte costurile energetice.

 

Uniunea Europeană va returna României o sumă de 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013 Se întâmplă după ajustările făcute în urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre.

Potrivit calculelor preliminare ale Comisiei Europene, obţinute de Financial Times, contribuţia României la bugetul UE pentru perioada menţionată a fost revizuită în scădere cu 106,5 milioane de euro, la 75,1 milioane de euro (331,3 milioane lei).

Diferenţa rezultată, de 31,4 milioane de euro, va fi returnată în contul ţării la începutul lui decembrie, potrivit Comisiei, care notează că cifrele sunt provizorii. Varianta oficială a documentului va fi comunicată statelor membre în noiembrie.

Din suma de 331,3 milioane de lei pe care România trebuie să o plătească la bugetul blocului comunitar, 9,5 milioane de lei provin din încasările de TVA, în timp ce 328,1 milioane de lei din venitul naţional brut.

Nouă state datornice

Dintre statele UE, nouă trebuie să plătească în plus pentru contribuţia datorată la buget, în timp ce celelalte 19 vor primi returnări de fonduri.

Marea Britanie, al cărui PIB a fost revizuit în urcare după introducerea ESA 2010, trebuie să plătească o contribuţie suplimentară de 2,1 miliarde de euro la bugetul UE, echivalentul a aproape o cincime din contribuţia de anul trecut.

Premierul britanic David Cameron a anunţat că va contesta decizia.

Revizuirile preliminare anunţate de CE arată că Italia va plăti în plus 340,1 milioane de euro, Grecia 89,4 milioane de euro, Cipru 42,4 milioane de euro, Malta 13,1 milioane de euro, Bulgaria 7 milioane de euro, în timp ce Irlanda şi Letonia datorează câte 6,5 milioane de euro.

La polul opus, Comisia va restitui 1,01 miliarde de euro Franţei, Germania va primi 779,2 milioane de euro, Danemarca 321,4 milioane de euro, iar Polonia 316,7 milioane de euro.

România, compensaţii pentru energie

Summitul european pentru energie desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles s-a încheiat, după dezbateri aprinse, cu un acord istoric ce prevede reducerea cu cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană (UE) până în 2030, un obiectiv "ambiţios" care va plasa Europa în poziţia de lider mondial la acest capitol.

Se pune astfel o presiune pe România ca să-şi modernizeze economia, dar pentru a diminua această presiune, UE a creat sisteme de compensare a cheltuielilor, precum certificatele verzi. Scopul lor este de a nu creşte costurile energetice, a explicat, după Consiliu, Traian Băsescu.

"Beneficiem de certificate verzi gratuite care sunt practic ajutoare de stat pe care România le va putea acorda acelora care investesc în modernizarea termocentralelor, dau un exemplu. Avem acces şi la alte sisteme de certificate, sunt împărţite pe categorii, România fiind din categoria statelor care au Produsul Intern Brut sub 60% din PIB-ul mediu pe locuitor. Şi atunci s-a creat un sistem întreg de suport pentru ca o ţară ca România să poată să recupereze diferenţa tehnologică fără să fie nevoită să împingă acest proces de retehnologizare în costurile de producţie a energiei electrice", a explicat şeful statului, citat de Mediafax.