Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina nu obţine bani de la UE pentru gazul rusesc

merkel.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel

Cu doar o zi înainte de alegerile parlamentare din Ucraina, continuă conflictul dintre Moscova şi Kiev pe tema acordului privind gazele naturale. Iar Ucraina nu a obţinut sprijinul scontat la Bruxelles. Mai mult, a avut parte de avertismente destul de dure.

 

Aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Europei a fost o temă de discuţie importantă la summitul european dedicat energiei. Primul avertisment a venit de la cancelarul german, care a subliniat că Ucraina riscă să piardă gazele livrate de statele europene, dacă nu va ajunge la un acord cu Rusia referitor la datoriile pentru gaze.

Uniunea Europeană îşi arată deja solidaritatea faţă de Ucraina prin faptul că şi-a inversat fluxul de gaze pentru a aproviziona Ucraina, a explicat Angela Merkel la summitul UE. Ea le-a cerut negociatorilor (ruşţi, ucraineni şi europeni) să ajungă la un acord privind plata înainte ca disputa să afecteze apriovizionarea cu gaze a Europei, în pragul iernii, scrie Bloomberg.

Ucraina, ce are datorii la Rusia pentru gaze de 5 miliarde de dolari, ceruse Europei încă  2 miliarde de euro, sumă necesară pentru reluarea livrărilor de gaze suspendate în iunie.

 

Preşedintele român: Ucraina nu poate cere bani zilnic

 

Președintele Traian Băsescu, cel care a reprezentat România la Consiliul European, a spus şi la Bruxelles, că Ucraina nu poate cere bani în fiecare zi Uniunii Europene, ci trebuie să găsească resurse interne pentru a-şi achita datoriile la gaze. Mai ales că aceste resurse există, crede liderul de la Cotroceni.
Totuşi, şeful statului a explicat că România nu se va opune unui ajutor dacă Ucraina va avea probleme. 

 

Să reamintim că executivul comunitar a avertizat că în cazul reducerii exporturilor de gaze de către Rusia, inclusiv România va avea probleme. Traian Băsescu infirmă informaţiile: analiza Comisiei Europene e greşită, spune el, pentru că Bruxelles-ul se bazează pe date greşite transmise din ţară.
 

România stă departe de proiectul rusesc

Să mai precizăm şi că Traian Băsescu a anunţat tot vineri că "niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc" nu va tranzita prin conducta rusească South Stream, menită să ocolească Ucraina, şi că exporturile româneşti se vor face prin intermediul companiei naţionale Transgaz. În acelaşi timp, premierul Victor Ponta anunta posibilitatea ca statul să renunţe la controlul majoritar asupra Transgaz.