Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi jurnaliști RFI au fost uciși în Mali

Jurnaliștii francezi Ghislaine Dupont și Claude Verlon, amândoi trimiși speciali ai RFI în Mali, au fost uciși în nordul țării. Ei fuseseră răpiți în această dimineață, conform informațiilor furnizate de un guvernator local într-o declarație pentru rețeaua soră a RFI, France Info. Ministerul francez de externe a confirmat oficial vestea executării lor de către răpitori.

Cei doi jurnaliști au fost atacați de patru bărbați înarmați în orașul Kidal situat în nordul statului Mali. Aceștia se aflau în fața domiciliului unui reprezentant de rang înalt al Mișcării Naționale pentru Eliberare în Azawad, o organizație pe care guvernul din Mali a acuzat-o de legături cu rețeaua Al Qaida din Maghrebul Islamic. Ambéry Ag Rissa a declarat ulterior că a ieșit din casă la auzul unor zgomote ciudate și că bărbații înarmați l-ar fi somat să intre înapoi.

Jurnaliștii au fost executați la circa 15 km est de Kidal, au afirmat mai multe surse pentru RFI Paris. Zona a fost survolată de un elicopter, arată mai multe mărturii strânse în Kidal. Palatul Elysée a precizat că trupele franceze care iau parte la misiunea Serval nu au cerut autorizație pentru uz de forță.

Dupont și Verlon nu erau la prima misiune în Mali. Ei fuseseră deja în luna iulie la Kidal pentru a documenta alegerile prezidențiale din Mali.

Puteți asculta reportajele semnate de Ghislaine Dupont și Claude Verlon la acest link.

RFI planifica o serie de emisiuni speciale din Mali pe 7 și 8 noiembrie. Operațiunea a fost anulată.

Uciderea celor doi jurnaliști survine în aceeași săptămână în care patru ostatici francezi fuseseră eliberați de Al Qaida în Maghrebul Islamic după trei ani de reținere. În cadrul operațiunii militare franceze în Mali, trupele din Hexagon securizaseră zona din jurul orașului Kidal, ultimul care se află sub controlul rebelilor islamiști.

 

Citește și

RFI sous le choc après l'assassinat de deux de ses envoyés spéciaux au Mali

Mali : les deux envoyés spéciaux de RFI enlevés à Kidal ont été tués