Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri 2014: Bătălia pentru voturile bătrânilor

scale1600x1600xcanscaleupalegeri11-1411949879-48.jpg

Foto: Ioana Moldovan / www.romaniaimbatraneste.ro

Vârstnicii sunt de departe cel mai activ segment al populației române atunci când sunt chemați la vot. Majoritatea bătrânilor a votat la fiecare rundă de alegeri din 1989 încoace. Ponderea acestei grupe de vârstă în totalul populației o face foarte influentă și, în același timp, ținta predilectă a politicienilor în cursa de a îi câștiga voturile.

Acest articol prezintă promisiunile de campanie făcute vârstnicilor de către principalii candidați. De menționat că Victor Ponta, candidatul PSD, este și prim ministru, ceea ce îi conferă mai multă influența prin puterea executivă decât au ceilalți candidați.

În cadrul documentării au fost luate în considerare declarații și anunțuri făcute în timpul campaniei electorale și programele politice ale candidaților.
 
Indexarea pensiilor în 2015
 
Victor Ponta, alături de ministrul muncii Rovana Plumb, a anunțat că, în 2015, pensiile ar urmă să fie indexate cu 5%, un procent mai mare decât rata inflației. Ponta a motivat această ipoteză cu faptul că "2014 este primul an în care am încasat puțin mai mult decât previziunile". Astfel, crede candidatul PSD, există mijloace care să permită depășirea pragului de indexare de 4,5% care era prevăzut.

Rovana Plumb pledează și pentru o indexare diferențiata cu accent pe pensiile sub 500 RON.
 
Pensii speciale
 
Premierul Victor Ponta, candidat PSD la alegerile prezidențiale, a trimis o lege în Parlament prin care acordă o serie de indemnizații suplimentare la pensia aviatorilor. Ponta nu poate reveni la pensiile speciale, așa că indemnizația e o variantă de a ocoli înțelegerile cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Președintele Traian Băsescu a trimis legea înapoi la Parlament spre reexaminare acuzând caracterul discriminatoriu.

De aceeași măsură ar urmă să beneficieze și grefierii, conform declarațiilor lui Ponta. Candidatul PSD a mai promis și reglementarea pensiilor speciale pentru grupele I și II de muncă în cadrul unui eveniment de campanie la care a participat și ministrul muncii.
 
Majorarea indemnizațiilor pentru persoane cu dizabilități
 
Într-o emisiune televizată la care a participat și candidatul PSD Victor Ponta, în același timp premier al României, ministrul muncii Rovana Plumb a anunțat creșterea cu 16% a indemnizației pentru 700.000 de persoane cu dizabilități.
Dintre persoanele vârstnice internate în centre de îngrijire, peste 50% au dizabilități. În unele județe, ponderea este chiar de 86%. Așadar, promisiunea îi vizează și pe bătrâni. 
 
Recalcularea pensiilor pentru mineri
 
Ministrul Muncii are în vedere modificarea prevederilor legale privind cuantumul aferent grupei de muncă. Rovana Plumb vrea să îl reducă la 20 de ani, ceea ce ar duce la o creștere a pensiei prin împărțirea la 20 în loc de 30 de ani.
Ministrul vrea, de asemenea, să prelungească schema de ajutor de stat convenită cu UE și care expiră anul acesta, conform căreia pensionarii mineri au gratuitate la energia termică și electrică.
 
Afacerea "pliante prin poștă"
 
PSD este acuzat de ACL că face campanie prin dezinformare. Dincolo de bătălia politică, faptele arată așa: mii de pensionari au primit prin poștă o primă serie de pliante prin care sunt avertizați că Klaus Iohannis ar vrea să le "tăie pensiile". Motivarea intenției este data de presupusa asociere cu Traian Băsescu și cu faptul că Băsescu ar fi făcut același lucru.

Reamintim că, în 2010, Curtea Constituțională a blocat reducerea pensiilor cu 15%.

A doua serie de pliante afirmă că "doar Ponta protejează pensiile". Poșta Română a confirmat că are un contract cu alianța PSD-UNPR-PC și că nu își asumă răspunderea pentru conținutul materialelor. Poșta mai are contracte cu Macovei, Udrea și Tăriceanu.
 
Promisiunile de cuvinte
 
Spre deosebire de Victor Ponta, ceilalți candidați la președinție nu au pârghii executive la dispoziție așa că se rezumă la cuvinte frumoase.
 
Klaus Iohannis asigură că nu va tăia pensii, că va regândi din temelii întreaga structură a sistemului de pensii și că va readuce în prim plan respectul pe care societatea îl datorează celor vârstnici.
Monica Macovei e de părere că pensia este o economie personală și că nu mai trebuie privită drept ajutor de la stat. Traiul decent după pensionare este obligația statului, consideră Macovei.
Elena Udrea promite că niciodată nu vor mai fi tăiate pensii. Deși făcea parte din guvernul Boc, candidatul PMP uită că pensiile nu au fost tăiate în 2010.
Călin Popescu-Tăriceanu mizează pe măsurile luate în perioada 2004-2008, când era premier al României. Tăriceanu amintește că valoarea punctului de pensie a crescut cu 100% în mandatul sau.
 
Acest articol reprezintă o continuare a proiectului "România Îmbătrânește", realizat cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert.

AUDIO: vox populi realizat cu ocazia alegerilor europarlamentare cu persoane varstnice