Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Primele clasate îşi prezintă proiectele

iateniuk.jpg

Premierul Arseni Iaţeniuk

Numărătoarea voturilor din Ucraina a ajuns aproape de final. Potrivit rezultatelor după numărarea a 98,02% din sufragii, pe primul loc se situează formaţiunea premierului, Arseni Iaţeniuk, cu 22,16%, urmată de cea a actualului preşedinte, Petro Poroşenko, la o distanţă de mai puţin de un procent. Totuşi, blocul preşedintelui va dispune de mai multe mandate şi e motivul pentru care formaţiunea a făcut public proiectul său pentru o viitoare coaliţie.

Rezultatele finale oficiale vor mai întârzia până în această seară, dar prea puţine se mai pot schimba.

Raportat la procentaj, Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk ar fi primul, datorită sistemului de vot dual - pe liste şi uninominal. În fapt, blocul lui Petro Poroşenko obţine mai multe mandate - 129 faţă de 83 ale partidului şefului de guvern. Pe locul al treilea, se situează formaţiunea Samopomoşci sau Autoapărarea, cu 33 de mandate. Mai intră alte trei partide - Blocul Opoziţiei cu 29 de mandate, Partidul Radical cu 22 şi Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, cu 19. Între timp, cele 27 de mandate pentru Crimeea şi regiunile separatiste din Est au rămas neocupate. Au intrat însă şi 99 de candidaţi independenţi. A reuşit să obţină un mandat de deputat şi etnicul român Grigore Timiş, şeful ad-interim al administraţiei raionale Hliboca, care a candidat pe listele blocului Petro Poroşenko.

 

Primul clasat şi-a făcut deja destul de clar cunoscute opţiunile. A întocmit deja un proiect de acord de coaliţi, pe care l-a transmis următoarelor clasate, Frontul Popular şi Samopomoşci.

Pentru a da un impuls suplimentar acestor forţe considerate prooccidentale, Uniunea Europeană ar fi pregătită să aprobe două  noi tranşe de îmoprumut în total de 760 de milioane de euro până la sfârşitul anului, relatează The Wall Street Journal.

Rusia, după ce a anunţat că recunoaşte alegerile din Ucraina, a anunţat că sprijină şi că va recunoaşte şi alegerile ce vor fi organizate în regiunile separatiste din est. Doneţk şi Lugansk vor avea în acest weekend alegeri legislative şi prezidenţiale. Mai mult, Ministerul de Externe rus a explicat astăzi că ar trebui discutat în cadrul Naţiunilor Unite despre renaşterea fascimului din Ucraina. Niciun partid de extremă dreapta nu a trecut pragul electoral pentru a intra în noul Parlament.

Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internaţional, explică pentru RFI că aceste partide sunt văzute şi de ucraineni ca având o orientare proeuropeană şi prodemocratică.