Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni la Ierusalim, după împuşcarea unui activist israelian

yehuda_glick.jpg

Activistul israelian Yehuda Glick

Poliţia israeliană a împuşcat un palestinian suspectat de tentativă de asasinare a unui cunoscut activist evreu de dreapta. Nu este singurul motiv de nemulţumire. Statul evreu şi în special premierul Benjamin Netanyahu a fost aspru criticat chiar de un oficial american, pentru politica sa de colonizare a Ierusalimului de Est. Tensiunile survin în contextul în care există proteste de mai multe săptămâni faţă de aceeaşi politică de colonizare.

Poliţia din Israel a împuşcat mortal un palestinian după ce acesta a deschis focul atunci când ofiţerii i-au înconjurat casa. Bărbatul este suspectat că l-a rănit grav ieri pe Yehuda Glick, un proeminent activist israelian, chiar după o întâlnire unde acesta pledase pentru un acces extins al israelienilor la un loc de rugăciune de pe Esplanada Moscheilor sau Muntele Templului (unde află şi Moscheea Al-Aqsa, unul dintre cele mai sfinte locuri pentru musulmani).

Glick se află în acest moment într-o stare critică, după ce a fost operat de răni de glonţ la piept şi la abdomen. Un site aparţinând grupării Hamas l-a identificat pe atentator ca fiind Moataz Hejazi, de 32 de ani, ce a stat 11 ani în închisorile israeliene pentru activităţi teroriste.

Surse din poliţie afirmă însă pentru Jerusalem Post că acesta ar face parte din gruparea Jihadul Islamic.

După atentat, poliţia a luat măsura destul de neobişnuită de închidere a întregului sit religios şi de a interzice pe termen nedefinit accesul oricărui vizitator.

Este doar ultimul incident dintr-o serie mai lungă ce a dus la escaladarea tensiunilor la Ierusalim. Partea de est a oraşului disputat se confruntă de câteva luni cu violenţe.

Tensiuni apar şi din cauza politicii de colonizare a guvernului Benjamin Netanyahu, criticat ieri chiar de oficiali americani din cauza construirii de noi colonii şi a faptului că premierul israelian nu va face nimic pentru a ajunge la un aranjament cu palestinienii şi statele arabe. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că este ţinta unor critici "anonimi" numai pentru că apără Israelul şi interesele de securitate ale acestuia. Liderul israelian a subliniat însă că "preţuieşte" alianţa cu SUA în pofida disputelor.

"Când sunt presiuni ca Israelul să renunţe la securitatea sa, cel mai uşor lucru pe care îl poţi face este să cedezi. Primeşti aplauze, ceremonii pe coline înverzite, apoi vin rachete şi tuneluri", a declarat Netanyahu în faţa Knessetului (Parlamentul israelian) la câteva ore după ce un oficial american a fost citat calificându-l drept "laş".

E adevărat că în mod oficial, administraţia Obama s-a distanţat de aprecierile criticate de Netanyahu. "Aceste declaraţii nu reflectă, în mod sigur, poziţia administraţiei" Obama, a declarat Alistair Baskey, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC). Astfel de declaraţii sunt "deplasate şi contraproductive", a apreciat el.

Abbas: „O declaraţie de război”

În ceea ce-i priveşte pe palestinieni, reacţia cea mai dură a venit după decizia de a închide Esplanada Moscheilor.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a calificat azi măsura drept "declaraţie de război". Mai mult, spun oficialii palestinieni, ea reprezintă un act periculos şi o provocare flagrantă, o sursă de tensiuni şi instabilitate".

Mahmud Abbas s-a referit însă şi la continuarea construirii de colonii în Ierusalimul de Est.

"Continuarea agresiunilor şi escaladarea periculoasă din partea israelienilor reprezintă o declaraţie de război faţă de poporul palestinian, locurile sfinte şi naţiunea arabă şi musulmană", a declarat preşedintele Mahmoud Abbas.

Preşedintele Abbas a făcut apel la o "reacţie imediată" din partea comunităţii internaţionale, pentru stoparea acţiunilor israeliene.

Între timp, semn al nervozităţii comunităţii internaţionale, Suedia devine primul stat european care recunoaşte statul Palestina.