
Politică
Posibil acord în dosarul nuclear iranian?
Discuția în trei a fost anunțată chiar de secretarul american de Stat, John Kerry, vineri dimineață pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, la o întâlnire cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, înainte de a pleca spre Geneva.
A fost a treia întâlnire între cei doi în tot atâtea zile. Kerry, care şi-a întrerupt turneul în Orientul Mijlociu pentru a se duce la Geneva, a venit în mod special de la Amman pentru a se întâlni cu Netanyahu, care spunea joi că adoptarea unei propuneri în dosarul nuclear iranian, discutate la Geneva, ar fi o ”eroare de amploare istorică”.
”Într-un efort în vederea unei reduceri a divergenţelor în negocieri, domnul Kerry va efectua vineri o vizită la Geneva, la invitaţia doamnei Catherine Ashton, pentru a participa la o întâlnire tripartită cu Înaltul Reprezentant al UE şi şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, în cadrul negocierilor” dintre Iran şi marile puteri din cadrul Grupului 5+1, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
La Geneva vine și ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, potrivit unei surse oficiale de la Paris.
În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu va merge la Geneva pentru negocierile pe tema dosarului nuclear iranian, a anunţat o sursă diplomatică anonimă citată de agenţia rusă Itar-Tass.
Iranul şi Grupul 5+1 (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) s-au reunit începând de joi la Geneva, pentru a negocia termenii unui acord în dosarul nuclear.
Israelul cere oprirea totală a programului nuclear iranian
În centrul negocierilor catalogate drept ”extrem de complexe” se află o propunere iraniană, avansată în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice occidentale, potrivit negociatorilor. Propunerea nu este văzută cu ochi buni de Israel.
”Această propunere va permite Iranului să îşi păstreze capacitatea de a fabrica arme nucleare. Israelul i se opune total”, a declarat joi seara premierul Netanyahu, în cadrul unei conferinţe a unor instituţii evreieşti internaţionale.
”Eu cred că acceptarea ei este o eroare de o amploare istorică. Trebuie să fie respinsă de îndată”, a apreciat Netanyahu, reafirmând că Israelul ”îşi rezervă în continuare dreptul de a se apăra singur, prin propriile mijloace, împotriva oricărei ameninţări”.
Un oficial american de rang înalt a anunţat că Statele Unite sunt pregătite să propună Iranului o relaxare a sancţiunilor, în cazul în care Teheranul acceptă ”un prim pas”, neprecizat însă.
Teheranul, dispus la unele compromisuri
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, contactat de CNN, a apreciat că un acord este posibil înainte de închiderea vineri seara a rundei de negocieri de la Geneva.
”Cred că am putea să ajungem la un acord până la finalul negocierilor de mâine (vineri) seara”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene. Un astfel de acord ar ”răspunde celor mai importante preocupări, care au fost abordate”, a adăugat Zarif. El a exclus totodată încetarea ”în întregime” a îmbogăţirii uraniului. ”Nu se va suspenda îmbogăţirea uraniului în întregime, dar vom putea aborda diverse probleme care sunt pe masa” negocierilor, a declarat şeful diplomaţiei iraniene.
Îmbogăţirea uraniului de către Iran e principalul motiv de îngrijorare pentru mai multe state occidentale și Israel, care se tem că uraniul îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit pentru obţinerea uraniului îmbogăţit la nivelul de 90%, care poate fi utilizat la fabricarea de armament nuclear.