
Politică
Iranul acceptă mai multă transparenţă în privința programului său nuclear
În ciuda acestei întelegeri multaşteptate, Occidentalii au decis să mențină presiunea asupra autoritatilor iraniene pentru a obţine un acord mai larg. Compromisul obținut la Teheran de AIEA survine la doar 24 de ore după terminarea intenselor negocieri-maraton de trei zile derulate la Geneva între Iran și marile puteri.
Discuții ce nu au permis semnarea unui acord privind programul nuclear iranian dar care reprezintă totuși o evoluție pozitivă, un net progres a poziției nouilor autorități de la Teheran.
John Kerry, secretarul de stat american, a afirmat că Iranul este reponsabilul de faptul că nu s-a semnat un acord definitiv. În acest fel șeful diplomației americane dezminte acuzațiile potrivit cărora Franța și În particular ministrul de externe Laurent Fabius ar fi blocat găsirea unui acord adoptând o poziție prea intransigentă. Negocierile de la Geneva, suspendate așadar pentru câteva zile, vor fi dealtfel reluate pe 20 noiembrie.
Până atunci însă Iranul pare dispus să facă alte concesii, subliniind astfel politica de deschidere a noului președinte iranian, moderatul Hassan Rohani. În urma acordului de la Teheran cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, inspectorii AIEA vor putea vizita uzina de la Arak unde se produce apa grea iraniana susceptibila să producă și plutoniu. De asemenea inspectorii vor putea merge la mina de uraniu de la Gachin.
Aceste două situri - Arak și Gachin - erau de multă vreme în colimatorul occidentalilor. Iranul va furniza În plus informații privind viitoarele sale reactoare de cercetare cât și despre cele 16 locații în care vor fi construite centrale nucleare. În fine, autoritățile iraniene se angajează în textul compromisului semnat la Teheran să-și clarifice declarațiile din trecut cu privire la activitățile de îmbogaţire a uraniului.
Toate aceste puncte corespund cererilor avansate de AIEA dar pe care fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad le-a ignorat ani la rândul, lucru care a alimentat suspiciunile comunității internaționale cu privire la finalitatea programului nuclear iranian - militar sau doar civil cum spune Teheranul. Să notăm că deschiderea iraniana are însă totuși și ea limitele ei; astfel controversatul sit militar de la Parchin ramâne în continuare închis inspectorilor AIEA. În declaraţia comună semnată la Teheran, se stabileşte aşadar o foaie de parcurs destinată să "creeze mai multă încredere reciprocă" şi care punctează deasemenea măsurile bilaterale legate de reglarea contenciosului nuclear. Punerea sa în practica va avea loc în urmatoarele trei luni de zile dar "multă treaba mai ramâne de facut" a ţinut să nuanţeze directorul AIEA, Yukiya Amano care a salutat totuşţi "un acord foarte important".
În schimbul acestui compromis, urmat poate de un acord la Geneva, Iranul speră să obţina o ridicare cel puţin "limitată şi reversibila" a anumitor sancţiuni internaţionale. Să mai notăm în încheiere că încalzirea diplomatica dintre ţările occidentale şi Iran s-a ilustrat din nou şi prin anunţul făcut de Marea Britanie şi Republica Islamică cu privire la restabilirea relaţiilor lor diplomatice. Relatii ce fusesera suspendate în urma cu doi ani dupa distrugerea ambasadei britanice de la Teheran.