
Politică
ICR Viena, “atacat” de alegătorii români
viena.jpg

Oana P.* mai avea doar 10 persoane în fața ei până să ajungă să voteze. Era seara zilei de 2 noiembrie 2014, circa ora 20:50. În total mai erau aproximativ 100 de români care așteptau să voteze la sediul ICR din Viena, Argentinierstrasse 39.
Prevăzători, membrii biroului electoral al secției 18 (Viena 2) îi rugaseră pe alegători să intre într-o încăpere a clădirii pentru că urma să se închidă votul la ora 21:00. « Aranjamentul era o coadă circulară ca să poată încăpea cât mai multe persoane », povestește Oana P. Oamenii, care auziseră poveștile din alte secții din diaspora, apreciau gestul și bunăvoința personalului de a îi ajuta să voteze.
La ora 21:05 apărea însă poliția austriacă. Purtătorul de cuvânt al biroului de poliție Viena, inspectorul șef Roman Hahslinger, a confirmat pentru RFI într-o convorbire telefonică faptul că forțele de ordine fuseseră chemate pentru că ICR « atacat ». Cererea venită de la președintele biroului electoral din secția 18, doamna Andreea Amza Andras, a fost procesată la acea oră de ofițerul Patrick Maierhofer, care a trimis mai multe patrule la față locului.
Uite votul, nu e votul
Între timp, alegătorii români erau anunțați de doamna președinte că votul se încheiase. Membrii biroului s-au retras într-o încăpere separată luând cu ei ștampilele. Buletinele de vot și tușierele fuseseră abandonate în fugă în camera unde era amenajată secția de vot, povestește Oana P. Așa se făcea că catatenii români veniți să voteze rămăseseră să negocieze cu polițiștii austrieci. Aceștia îi priveau cu înțelegere și compasiune pe românii care le explicau că ei veniseră doar ca să voteze un președinte.
De altfel, Roman Hahslinger a confirmat în discuția cu RFI faptul că, la ICR Viena, poliția nu a găsit nicio urmă de amenințare sau de « atac » și că, deși discuțiile cu alegătorii aveau să dureze circa o oră, aceștia nu s-au manifestat violent în niciun moment. Nimeni nu a avut de suferit. Nu au existat pagube materiale. Nici purtătorul de cuvânt al ambasadei României de la Viena, domnul Adrian Adam, nu își explică cererea făcută la poliție sub pretextul unui « atac ». « Probabil că oamenii nemulțumiți au fost mai vocali”, a explicat acesta pentru RFI.
Partidele au dat ordin să se închidă votul?
Legea 370/2004 republicată în 2011 prevede la articolul 46 aliniatul 2 că « alegatorii care la ora 21:00 se află în sala unde se votează pot să își exercite dreptul de vot ». E drept că cei 100 de români nu se aflau fix în încăperea în care erau instalate cabinele de vot, ci într-una adiacentă de unde așteptau să intre. Însă Adrian Adam, purtătorul de cuvânt al ambasadei, are o cu totul altă explicație.
Adrian Adam: « Reprezentantii partidelor din comisie au primit acest ... eu știu ... ordin sau cum să îi spun ... această cerere de la șefii lor ca la ora 9 să oprească orice activitate ».
LDC: Păi, și reprezentanții partidelor decid?
Adrian Adam: “Pai, dânșii sunt membri în comisie. Comisia nu poate să funcționeze în momentul în care ei nu mai sunt de acord să funcționeze comisia”.
Comisia: prinde membrul, scoate-i semnătura
Comisia de care vorbea Adrian Adam era formată din trei membri numiți de Ministerul Afacerilor Externe și patru reprezentanți ai partidelor politice. De la Biroul Electoral pentru Străinătate (BES), RFI a aflat că aceștia erau Ionica Armanca din partea PSD-UNPR-PC și Mihai Titi Pușcașu din partea ACL. Mai erau un reprezentant al PMP și unul al ecologiștilor.
BES afirmă că reprezentantul PMP a plecat în orele dimineții invocând surmenajul. Ecologistul ar fi plecat și el, nu se știe din ce cauze. Totuși, Adrian Adam afirmă că aceștia s-au întors pentru că pe procesul verbal al secției există semnăturile lor. Singurul care lipsește este reprezentantul ACL.
Mihai Titi Pușcașu a fost desemnat reprezentant ACL în secția Viena 2 de către reprezentantul ACL la BES, doamna Cristina Păduraru. Acesta este, de altfel, mecanismul uzual: reprezentanții din BES numesc reprezentanții din secțiile din străinătate. Cristina Paduraru a afirmat într-o discuție cu RFI că Pușcașu fusese prins de partea greșită a cordonului de poliție și că forțele de ordine austriece nu l-ar mai fi lăsat să intre în ciuda faptului că s-ar fi identificat că atare. Adrian Adam, purtătorul de cuvânt al ambasadei, a afirmat că Pușcașu « a plecat de bună voie și nesilit de nimeni spre decepția celorlalți colegi din comisie ». Păduraru a mai declarat că ACL nu ar fi dat niciun ordin reprezentanților din diaspora.
Ionica Armanca a fost desemnat reprezentant PSD-UNPR-PC de către reprezentantul PSD din BES, avocatul Silviu Udangiu. Contactat telefonic de RFI, avocatul Udangiu nu a putut nici să infirme, nici să confirme « ordinul » primit / dat pentru încheierea votului din secția Viena 2.
A existat o înțelegere
Adrian Adam: « In sâmbăta de dinaintea alegerilor s-a convenit cu toți membrii comisiei, inclusiv cei patru de la partide, că se va permite accesul tuturor celor care se află în incintă. Duminică la 21:00, dânșii au refuzat să mai facă acest lucru. Deci, aici lucrurile sunt foarte clare. »
LDC: Dânșii adică reprezentanții partidelor.
Adrian Adam: « Exact, de la partidele politice. (...) Oamenii de la partide s-au ridicat și au spus că nu mai sunt de acord cu continuarea votului și că în caz contrar cer invalidarea votului și denunț penal împotriva colegilor noștri. (...) Doamna președinte mi-a confirmat, spre dezamăgirea ei, că a crezut că va putea să rezolve chestiunea aceasta (n.a. votul oamenilor aflați în clădire), dar s-a lovit de refuzul acesta și n-a avut ce să facă ».